Ingezonden persbericht


Den Haag, 17 februari 2004

Indringende documentaire 'surviving hunger'

Sorious samura verblijft 5 weken in door hongersnood geteisterd ethiopisch dorp

'Surviving Hunger' wordt uitgezonden op donderdag 19 februari om 23.00 uur, zaterdag 21 en 28 februari om 21.00 uur, zondag 22 en 29 februari om 12.00 uur en om 23.00 uur.

De Afrikaanse journalist Sorious Samura (met Emmy en BAFTA bekroond voor eerdere documentaires) ondervindt vijf weken lang aan den lijve wat hongersnood betekent als hij voor een speciale CNN documentaire onderzoek doet naar de hongersnood in Ethiopië. In 'Surviving Hunger', geproduceerd in samenwerking met Insight News Television Productions, gaat Samura op een nooit eerder vertoonde missie om zich te kunnen verplaatsen in de mensen die op de rand van de hongerdood leven.

De hongersnood bedreigt miljoenen mensen in Ethiopië. Samura reist naar een klein dorp om te ondervinden hoe het dagelijks leven van mensen met chronische honger eruit ziet en hoe ze erin slagen te overleven. Tijdens zijn verblijf in dit afgelegen dorp, ver verwijderd van VN en NGO's, brengt Samura tijd door met een aantal families en probeert hij om te overleven op hetzelfde magere dieet als alle dorpsbewoners.

In zijn videodagboek vertelt hij het verhaal van mensen als Ato Alemno en zijn kinderen die vechten om te overleven op één tiende van het rantsoen dat zij zouden moeten krijgen, maar ontberen door het grote voedseltekort in de hulpprogramma's. Samura ontdekt al gauw dat de dagelijkse realiteit voor miljoenen mensen bestaat uit een dieet dat varieert van niets tot een handvol onkruid.

11 miljoen mensen in Ethiopië zijn afhankelijk van de voedselhulp van het World Food Programme. De voorraden raken echter snel op en het WFP heeft bekend gemaakt dat wanneer donorlanden niet méér actie ondernemen, de voorraad voedsel in juni zal zijn uitgeput.

De film werpt ook de vraag op hoe men van Afrika kan verwachten dat zij zich ontwikkelt wanneer miljoenen mensen zich dagelijks moeten bezighouden met overleven. En de documentaire geeft aan welk soort hulp nodig is, om de moderne wereld duidelijk maken dat actie noodzakelijk is.

"Door het werk van gerenommeerde journalisten en filmmakers als Sorious Samura te tonen, wil CNN aangeven belang te hechten aan het brengen van indringende reportages vanuit de hele wereld voor een wereldwijde kijkerspubliek" aldus Rena Golden, general manager van CNN International. "CNN heeft een geschiedenis van het uitzenden van indringenden en schokkende documentaires en 'Surviving Hunger' belicht één van de meest belangrijke onderwerpen van vandaag de dag; De hongersnood die Afrika nog immer achtervolgt, bijna 20 jaar nadat de beelden van de afschuwelijke gevolgen van de hongersnood in Ethiopië voor het eerst het wereldnieuws haalden."

Samura's voorgaande films hebben allemaal grote invloed gehad door hun onbuigzame en vastberaden benadering. In januari 1999 filmde hij 'Cry Freetown', een meedogenloze en aangrijpende portrettering van de wreedheden die werden begaan gedurende de burgeroorlog in Sierra Leone. Samura gaat opnieuw in de schoenen staan van degenen die hij portretteert in 'Exodus', waarin hij de realiteit achter de 'economische migranten' uit de doeken doet, migranten die duizenden kilometers lopen vanuit West-Afrika om werk en zekerheid te vinden in Europa. Het vorig jaar uitgebrachte 'Return to Freetown' belicht de hopeloze toestand van kindsoldaten in zijn geboorteland Sierra Leone en hoe zij door hun ervaringen tijdens de meedogenloze burgeroorlog zijn getekend voor het leven.

'Surviving Hunger' wordt uitgezonden op donderdag 19 februari om 23.00 uur, zaterdag 21 en 28 februari om 21.00 uur, zondag 22 en 29 februari om 12.00 uur en om 23.00 uur.

'Surviving Hunger' is een Insight News Television productie voor Discovery Times in samenwerking met Channel 4 UK, CNN International and CBC.


---

Voor meer informatie (