Keurmerkinstituut

Actueel: Verhuizing Keurmerkinstituut op 19 februari 2004 Onlangs is het honderdste Veiligheidscertificaat uitgereikt aan een manege. Dit resultaat is bereikt in minder dan twee jaar. Het Keurmerkinstituut verwacht de komende anderhalf jaar nog honderd maneges een certificaat te verlenen. Nederland is dan zodanig "bedekt" met gecertificeerde maneges dat iedereen een bewezen veilige manege in de nabije omgeving heeft. Met de certificatie van maneges wil de hippische wereld het aantal ongevallen bij paardrijden verminderen. De eisen zijn ontwikkeld door de Stichting Veilige Paardensport in samenwerking met de Stichting Consument en Veiligheid (02/02/04).

Het Keurmerkinstituut is licentiehouder van het HKZ-keurmerk (www.hkz.nl) voor de sector zorg en welzijn. Dit keurmerk is een uitwerking van het bekende ISO 9000-certificaat, en is o.a. beschikbaar voor apotheken, kinderopvang, ambulancevervoer, zorginstellingen etc. De kinderopvang is, na de apotheken, de sector met de meeste HKZ-certificaten. Het Keurmerkinstituut heeft het HKZ-keurmerk aan 26 organisaties voor kinderopvang uitgereikt; samen vertegenwoordigen zij 40% van de gecertificeerde kinderopvang (bron: Klein Kapitaal, eind december 2003). Hiermee is het Keurmerkinstituut de belangrijkste certificerende instelling in deze sector (02/02/04).

Het Keurmerkinstituut heeft eisen opgesteld voor bedrijven die speeltoestellen ontwerpen, plaatsen, inspecteren en onderhouden, en bedrijven die bodemmaterialen leggen. De eerste keuringen zijn momenteel gaande. Het doel van dit initiatief is het verbeteren van de kwaliteit van deze diensten. Momenteel is er teveel onduidelijkheid bij de beheerders van speeltuinen, omdat verschillende dienstverleners verschillende criteria hanteren bij het omgaan met speeltoestellen (02/02/04).

De Stichting Milieukeur (www.milieukeur.nl) heeft nieuwe keuringseisen voor koffers opgesteld. Koffers die hieraan voldoen, zijn bij productie en gebruik vriendelijk voor het milieu. Het Keurmerkinstituut is licentiehouder van het Milieukeur, zodat producenten en importeurs hun koffers hier ter keuring kunnen aanbieden (02/02/04).

In de supermarkten verschijnen de eerste producten met het kiemplantlogo. Dit keurmerk voor composteerbare materialen geeft aan dat een product na gebruik in de biobak mag. Het kiemplantlogo is nu nog voornamelijk aan te treffen op afvalzakken. In de toekomst wordt dit uitgebreid met verpakkingen van groenten en fruit, bloempotten, etc. Het kiemplantlogo is in Duitsland ontwikkeld, en breidt zich geleidelijk uit over heel Europa. Het Keurmerkinstituut is de exclusieve vertegenwoordiger in Nederland. Lees ook het persbericht hierover (02/02/04).

Na de invoering in 2000 van wetgeving voor de veiligheid van waterglijbanen zijn de Nederlandse zwembaden hard aan de slag gegaan om hun banen aan te passen aan de nieuwe regels. Het Keurmerkinstituut heeft de laatste jaren honderden waterglijbanen gekeurd, niet alleen nieuwe banen, maar ook banen die er al stonden toen de nieuwe regels van kracht werden. Momenteel zijn al meer dan vijftig waterglijbanen gecertificeerd op basis van de nieuwe wetgeving. Veel zwembaden zijn nog bezig met verbeteringen op basis van het keuringsrapport. Vaak gaat het om kostbare aanpassingen, meestal aan de trap en het platform, of in het uitzwembassin. Ook moet soms de "dosering" van de gebruikers worden gereguleerd, bijvoorbeeld met een stoplicht (02/02/04).

Het Keurmerkinstituut verspreidt elke maand een gratis email met drie beknopte consumententips over niet-levensmiddelen. De tips helpen de lezer bij het vinden van kwalitatief hoogwaardige producten, diensten en accommodaties. De vijftigste consumententip ging over kaarsen en waxinelichtjes, en werd in december jl. verspreid, samen met twee andere tips. De lezers werden verwezen naar de speciale pagina "Kaarsen en waxinelichtjes" op de website van het Keurmerkinstituut. Ook zijn ze geattendeerd op de lijst van goedgekeurde producten, waar diverse kaarsen en theelichten met het keurmerk "Goedgekeurd Keurmerkinstituut" worden genoemd (02/02/04).

De website van het Keurmerkinstituut wordt het hele jaar door druk bezocht. In 2003 werden ruim 380.000 pagina's opgevraagd, dat is gemiddeld meer dan 1000 per dag. Na de homepage worden de pagina's met goedgekeurde objecten het meest opgevraagd. Hierbij gaat het o.a. om gecertificeerde speeltoestellen, skatebanen, zwembaden, waterglijbanen, rookmelders, traphekjes, fietsdragers, etc. Daarnaast is er veel belangstelling voor de catalogus van keurmerken en erkenningsregelingen. Met over de honderd Nederlandse keurmerken en erkenningsregelingen is dit de meest complete inventarisatie van kwaliteitsregelingen voor niet-levensmiddelen op het internet (02/02/04).