Gemeente Den Helder

19-02-2004
Gezond en veilig wonen (deel 6)

We steken veel tijd en energie in het opknappen en verfraaien van onze woningen. Thuis moet een plek zijn waar het plezierig en behaaglijk is. Maar weet u ook hoe veilig en gezond uw woning is? Lang niet iedereen is bekend met de diverse gezondheidsrisicos binnenshuis. Daarom deze serie Gezond en Veilig wonen. Vandaag deel 6: asbest.

Voorzichtig met asbest
Tot de jaren tachtig is asbest geregeld toegepast in woningen. Het materiaal was populair omdat het sterk, slijtvast, isolerend en goedkoop was. Inmiddels weten we hoe gevaarlijk asbest is voor de gezondheid. Asbesthoudende materialen worden dan ook niet meer ge-bruikt. Asbest kunt u in verschillende vormen en materialen tegenkomen in woningen: zo kunnen platen van asbesthoudend cement zijn gebruikt in gevels en dakbeschot, in en rondom schoorstenen en in of bij de CV-installatie. Ook kan asbest in golfplaat zitten op schuren en garages. Asbest komt ook voor in sommige oude soorten vinylzeil en harde vinyltegels en soms in oude huishoudelijke apparaten die warmte uitstralen of aan warmte worden blootgesteld zoals gaskachels, CV-ketels, oude haardrogers, strijkijzers en warm-houdplaatjes. Asbest is gevaarlijk voor de gezondheid wanneer asbestvezels vrijkomen. Dit kan gebeuren als asbest in slechte staat verkeert of ondeskundig wordt verwijderd. Dan komen er miljoe-nen asbestdeeltjes vrij waardoor de kans op inademing groot is. Bij inademing kunnen as-bestvezels diep doordringen in de longen waardoor er grote kans bestaat op longkanker en stoflongen. Als asbestvezels gebonden zijn aan stevige materialen zijn de gezondheidsri-sico's zeer klein, zolang u het asbest laat zitten waar het zit. U moet altijd voorzichtig om-gaan met asbesthoudende materialen in de woning. Er gelden regels voor het verwijderen van asbest. Zo moet u in de meeste gevallen toestemming aan uw gemeente vragen. Het kan zijn dat u er een sloopvergunning voor nodig heeft. In een aantal gevallen bent u ver-plicht om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen bij het verwijderen van asbest.

Meer informatie
De folder Asbest in en om het huis geeft informatie over hoe u asbesthoudende materialen kunt herkennen, wat u moet doen als u ze aantreft en of u ze zelf mag verwijderen. Bestellen kan telefonisch 0800-8051 of via www.vrom.nl. Op www.vrom.nl vindt u ook uitgebreide informatie en antwoorden op veel gestelde vragen over asbest.

De Keuringsdienst van Waren kan informatie verstrekken als u materiaal wilt laten onderzoe-ken waarin mogelijk asbest zit (www.keuringsdienstvanwaren.nl). U kunt ook zelf contact opnemen met een laboratorium dat bevoegd is om asbestanalyses uit te voeren. Een des-kundig asbestinventarisatiebedrijf kan eveneens nagaan of in uw woning asbest aanwezig is. Aan deze opties zijn wel kosten verbonden.