Gemeente Capelle a/d IJssel

College op stadsbezoek bij Stichting Meldpunt

Het college bezoekt maandelijks Capelse wijken, instellingen of organisaties. Op 10 februari 2004 was het college van burgemeester en wethouders te gast bij Stichting Meldpunt. Er is gesproken over de zorg- en welzijnstaken van het Meldpunt, de gevolgen van de toekomstige 'Wet Maatschappelijke zorg', de modernisering van de AWBZ en de uitwerking van de Seniorennota. Ook de werkzaamheden van het Indicatieorgaan Capelle/Krimpen aan den IJssel (ICK) kwamen aan bod.

Foto van bezoek college bij Stichting Meldpunt

Stadsbezoek
De stadsbezoeken slaan een brug tussen de, in dit geval, zorg- en welzijnspraktijk en de politiek. Het college ziet op deze manier de andere kant, de menselijke kant, achter de cijfers. Wat wordt er besproken tijdens 72.000 telefoongesprekken die het Meldpunt jaarlijks voert? Hoe faciliteer je 40 vrijwilligersorganisaties? En hoe organiseer je dat ruim 44.000 maaltijden worden thuisbezorgd? Het bezoek aan het Meldpunt leverde dan ook een schat aan informatie op. Ook over de 739 woningzoekenden voor ouderenhuisvesting en het ouderenvervoer. De uitwisseling van standpunten en meningen is essentieel om zorg- en welzijnsvoorzieningen zo optimaal mogelijk, toegankelijk en overzichtelijk aan de snel vergrijzende Capelse bevolking te bieden. Zo voorziet de aanstelling van onder andere een activiteitenbegeleider en een ouderenwerker in de behoefte van ouderen om hun vrije tijd met een vernieuwd activiteitenaanbod te vullen.

Gedaantewisseling
De zorg- en welzijnswereld ondergaat een gedaantewisseling. Een nieuwe Wet Maatschappelijke Zorg is in de maak. Ook passen zorgverzekeraars op dit moment hun pakketten aan. De eigen bijdrage voor de thuiszorg is hier een voorbeeld van. Daarnaast is de modernisering van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) in volle gang. Op dit moment vallen er al verantwoordelijkheden als de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) onder de regie van de gemeenten. Het ziet er naar uit dat er nog meer onderdelen, die nu nog via de AWBZ worden bekostigd, onder de vlag van de gemeente gaan komen.

Wat biedt de toekomst?
De uitkomst van de ingezette bewegingen in zorg- en welzijnsland is nog onduidelijk. Wel duidelijk is dat ze van invloed zijn op het voorzieningen- en takenpakket van het Meldpunt en ICK. Het Meldpunt ontvangt op dit moment ruim 9.500 aanmeldingen voor zorg en of voorzieningen. Ook voert ze zelf taken als de maaltijdenservice 'tafeltje dekje' en de ondersteuning van bewegingsactiviteiten uit en regelt de inzet van vrijwilligers bij bijvoorbeeld het Meldpunt Vrijwilligershulp. Het ICK indiceerde afgelopen jaar 6.886 aanvragen van mensen met een beperking in het dagelijkse leven. De vraag is hoe ouderen en gehandicapten in de toekomst geïndiceerd zullen gaan worden, wie de zorg inkoopt en wie deze zorg levert. Het is onduidelijk wat de toekomst gaat bieden. Wel zijn het Meldpunt en ICK het er al over eens dat wat samen kan, samen moet.