Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

02/18/2004
Zó handhaven we in Brabant:

"Zó handhaven we in Brabant" is de titel van de handhavingstrategie zoals die per 1 januari 2004 in de provincie Noord-Brabant geldt. De strategie is ontwikkeld door alle bij de milieuhandhaving betrokken instanties, zoals de Brabantse gemeenten, waterschappen, provincie, politie en het Openbaar Ministerie. Het doel van de nieuwe strategie is het waarborgen van een uniforme en snelle aanpak bij constateringen van milieuovertredingen. Ook kent de aanpak vaak een bestuurs- èn strafrechtelijke kant. Dit betekent dat afstemming tussen de instanties noodzakelijk is om te komen tot effectieve handhaving waarbij samenwerking voorop staat om overtredingen te beëindigen.

Het belangrijkste aspect van de nieuwe handhavingstrategie is dat in een kort en strikt tijdsbestek tot handhaving van de milieunormen wordt gekomen. Volgens een woordvoerder van de gemeente Alphen-Chaam hebben de diverse instanties nu afgesproken uniformer te handhaven. Hierdoor wordt ook de rechtsgelijkheid voor bedrijven en particulieren beter gewaarborgd.

Er zijn drie verschillende categorieën overtredingen die binnen de strategie elk een eigen aanpak kennen. Bij acuut gevaar zal direct bestuursrechtelijk en strafrechtelijk worden opgetreden. Dit kan inhouden dat bedrijfsactiviteiten direct worden stilgelegd zoals bijvoorbeeld bij lekkende installaties. Tevens wordt dan door de politie proces-verbaal opgemaakt.

Bij zogenaamde categorie 1-overtredingen gaat het om onomkeerbare milieuschade of de malafide instelling van de veroorzaker of herhaling van de overtreding of calculerend gedrag. Voorbeelden zijn illegaal lozen, afgeven van gevaarlijk afval aan een bedrijf zonder vergunning, illegaal kappen van bomen of illegaal verwijderen van asbest. Ook dan zal direct bestuursrechtelijk worden opgetreden door het opleggen van bijvoorbeeld een dwangsom. Deze is bedoeld om herhaling van de overtreding in de toekomst te voorkomen. Ook nu wordt door de politie proces-verbaal opgemaakt.

Alle andere overtredingen worden afgehandeld als een zogenaamde categorie 2-overtreding. Bij constatering hiervan krijgt de veroorzaker een hersteltermijn waarna een hercontrole wordt uitgevoerd. Duurt de overtreding voort dan wordt een tweede hersteltermijn geboden en zal het Openbaar Ministerie flankerend beleid toepassen. Dit houdt in dat het Openbaar Ministerie een brief naar de veroorzaker stuurt waarin zij te kennen geeft dat de overtreding moet worden beëindigd binnen de door de gemeente gestelde termijn. Als dat niet gebeurt, krijgt de politie opdracht proces-verbaal op te maken. De gemeente zal dan bestuursrechtelijk optreden bijvoorbeeld door een dwangsom op te leggen.

De handhavingstrategie wordt vanaf 1 januari 2004 toegepast voor overtredingen met betrekking tot (oppervlakte)water, milieu en afval. In een later stadium wordt de strategie ook toegepast voor overtredingen van de bouwregelgeving en ruimtelijke ordening, zoals strijdigheid met bestemmingsplannen.

De strategie wordt toegepast bij bedrijven en bij particulieren die milieuovertredingen begaan. Een nieuw element is ook het optreden tegen een andere en de eigen overheid. Juist hier geldt "afspraak is afspraak". Overtredingen door de overheid begaan, dienen op gelijke wijze te worden aangepakt. Nog meer dan bij particulieren gelden hier de nalevingsdoelen in de sfeer van algemeen normbesef en geloofwaardigheid.