GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 19 februari 2004 10:34
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks wil openbaarmaking rapport over falende aanpak zware milieucriminaliteit

(19 februari 2004)

Kamervraag
Schriftelijke vragen van het lid Vos (GroenLinks) aan de minister van Justitie inzake het mogelijke falen van het OM bij de aanpak van zware milieucriminaliteit


1. Is het bericht waar dat u over een onderzoek uit 2002 beschikt waaruit blijkt dat het openbaar ministerie faalt bij de aanpak van zware milieucriminaliteit? Zo ja, waarom heeft u dit rapport niet aan de Kamer voorgelegd?


2. Is het waar dat opsporingsdiensten niet zijn geïnformeerd over de in 1999 vastgestelde doelstellingen van de justitietop om de opsporing en vervolging te richten op ernstige milieucriminaliteit, in plaats van zich te richten op relatief kleine en lokale milieudelicten? Zo ja, hoe is de interne communicatie inzake de bestrijding van milieucriminaliteit verlopen? Vloeit hieruit voort dat er nimmer getoetst is of de gestelde doelen zijn behaald?


3. Vloeit hieruit voort dat er de afgelopen jaren sturing ontbrak aan de opsporing en vervolging van grote milieuzaken? Moet ik hieruit opmaken dat er geen enkele structuur in de aanpak zit, maar dat grote milieuzaken ad hoc worden aangepakt?


4. Kunt u aangeven hoeveel grote milieuzaken er de afgelopen vijf jaren zijn opgespoord en vervolgd? In welke politieregio's speelden deze grote milieuzaken? Klopt mijn aanname dat de omvang van politiekorpsen de aanpak van grote milieuzaken positief of negatief kan beïnvloeden? Welke specifieke omstandigheden spelen nog meer een rol bij de aanpak van zware milieucriminaliteit?


5. Tot welke resultaten heeft uw 'herbezinning' inmiddels geleid? Bent u bereid per omgaande deze resultaten aan de Kamer te doen toekomen? Bent u bereid het onderzoek uit 2002 aan de Kamer te doen toekomen?