Time : 10:31:18 AM
Date : Thursday, February 19, 2004
Sender Name: C-Power NV

C-Power ontvangt vergunning voor offshore kabels voor het Farshorewindturbinepark op de Thorntonbank

Minister van Energie Fientje Moerman heeft een vergunning toegekend voor de offshore kabel tussen het C-Power windmolenpark op de Thorntonbank en de ELIA hoogspanningspost Slijkens te Bredene. Het betreft een vergunning voor de aanleg en de exploitatie van twee 150 kV elektriciteitskabels over een tracé van 37 km.

De vergunning voor deze offshore kabels is letterlijk en figuurlijk een belangrijke schakel in het ganse vergunningen traject. Na de toekenning van een domeinconcessie voor dit project op de Thorntonbank in 2003, wordt met deze offshore kabel vergunning een belangrijke stap gezet om een farshore windmolenpark te bouwen van Europese allure.

Vervolgens moeten nog twee aanvullende vergunningen bekomen worden, met name: voor de elektriciteitskabels op land en een bouw -en milieuvergunning voor het park op zee. Een beslissing hieromtrent wordt in de loop van maart verwacht. Afhankelijk van het verdere vergunningentracé kunnen de voorbereidende werkzaamheden op zee nog dit jaar aanvangen. Voorwaarde is wel dat de overheid dringend rechtszekerheid schept rond het reglementerend kader.

Het project van C-Power op de Thorntonbank voorziet in de bouw van 60 windturbines van minimaal 3,6 MW elk, de best beschikbare technologie van het ogenblik. Evenwel heeft C-Power in het aanvraagdossier ­gelet op het langdurig nog verder te doorlopen vergunningentraject- tevens gevraagd eventueel rekening te kunnen houden met de verdere ontwikkelingen in de windturbinemarkt. Daarom heeft C-Power in het aanvraagdossier tevens gevraagd om op dezelfde locaties windturbines met een nog groter vermogen tot maximaal 5 MW (60 * 5MW = 300 MW) te kunnen installeren, voor zover deze commercieel beschikbaar zouden zijn minstens 9 maanden voor de aanvang van de bouwfase.

Met de bouw van een windmolenpark op de Thorntonbank kan reeds stroom geleverd worden voor meer dan een half miljoen inwoners en kan de Belgische regering al één derde realiseren van de hernieuwbare energie verplichting, die ons land nog aanvullend tegen 2010 moet nakomen. Het Protocol van Kyoto en Europese afspraken die daarop volgden, verplichten België om tegen 2010 zes procent van zijn elektriciteitsbehoefte op te wekken uit hernieuwbare energiebronnen. Het C-Power project kan reeds deze 6% verplichting voor het elektriciteitsverbruik van alle gezinnen van ons land volledig invullen.

De partners in C-Power, een consortium van voornamelijk Belgische bedrijven, hebben al aanzienlijke ervaring opgedaan met de bouw van offshore windmolenparken elders in Europa. Zo was het Antwerps bedrijf Dredging International betrokken bij de bouw van vijf zogenaamde multimegawatt offshore windparken, die vandaag in Europa operationeel of in opbouw zijn.

Op het vlak van tewerkstelling in de hernieuwbare energie sector zou dit windmolenpark op zee voor een doorbraak kunnen zorgen zodat België een deel van zijn achterstand ten opzichte van onze buurlanden kan ophalen. Voor heel wat Belgische bedrijven die op dit moment actief zijn in de windenergie sector is dit een unieke kans om ook in eigen land hun know-how ten toon te spreiden.

contactpersoon:Dhr. Filip Martens, Algemeen Direkteur C-Power, tel:+32 3 250 55 51
e-mail:c-power@c-power.be
website:http://www.c-power.be
beeldmateriaal:http://ftp.c-power.be
username: cpower03, paswoord: oikj3692

URL: http://www.c-power.be