Partij van de Arbeid


PERSBERICHT


Den Haag, 19 februari 2004


Invoering van het 'Rugzakje' stuit op grote problemen


De PvdA is teleurgesteld in de vorderingen die er tot op heden zijn geboekt bij de invoering van de leerlinggebonden financiering.


PvdA-kamerlid Angelien Eijsink: 'Bij de invoering van de leerlinggebonden financiering, ook wel het Rugzakje genoemd, stond voorop dat kinderen met een handicap voortaan met de kinderen uit de buurt naar dezelfde school konden gaan. In de praktijk stuit dit op grote problemen.'


Najaar 2003 werd de leerlinggebonden financiering ingevoerd. De bureaucratische rompslomp en de zeer ingewikkelde aanvraagprocedure zorgen er echter voor dat veel kinderen niet op de plek terecht komen waar zij de beste kansen krijgen.


Dat wordt nog eens versterkt doordat het "persoonsgebonden budget" sinds kort niet meer in het onderwijs mag worden ingezet. Dit zorgt voor veel onrust en paniek bij zowel ouders als kinderen. Het is zelfs totaal onduidelijk of deze kinderen in de toekomst nog wel naar school kunnen. Tijdens het debat op 19 februari dringt Eijsink er bij de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nadrukkelijk op aan dit probleem met spoed aan te pakken en een eind te maken aan de enorme bureaucratische rompslomp, waardoor de kinderen en de ouders van het kastje naar de muur gestuurd worden. Eijsink: "Zorg voor een overzichtelijke en eenvoudige aanvraagprocedure: minder regels, meer ruimte en een heldere verantwoording! Maak dat hét uitgangspunt van beleid voor de komende jaren."