Gemeente Amsterdam

Presentatie verslag vooronderzoek Stadstoezicht 19 februari 2004 - Johanneke Helmers
De commissie vooronderzoek Stadstoezicht presenteerde vandaag haar verslag. De vraag was of een nader onderzoek of raadsenquête moet worden gedaan naar het financiële tekort en de fraudegevoeligheid bij Stadstoezicht. En ook naar het verlies van het contract tussen Stadstoezicht en het stadsdeel Amsterdam Oud Zuid.

Onderzoeksvragen

Vragen voor de commissie waren of het gevoerde bestuur en de gevoerde bedrijfsvoering van de Dienst Stadstoezicht hebben bijgedragen aan:
1. het ontstaan van een groeiend financieel tekort bij Stadstoezicht;
2. het voortbestaan van een hoge mate van fraudegevoeligheid bij met name de uitgifte van parkeervergunningen;

3. het verliezen van het contract van Stadstoezicht met het stadsdeel Amsterdam Oud Zuid.

In die gevallen wilde de raad worden geadviseerd over een voorstel voor het instellen van een onderzoek ex artikel 1 lid 2 van de Verordening inzake het recht van de raad tot onderzoek (enquête).

De vooronderzoekscommissie

Op 27 augustus 2003 heeft de Amsterdamse gemeenteraad ingestemd met het voorstel tot het instellen van een vooronderzoek naar het bestuur, de bedrijfsvoering en de integriteit van de Dienst Stadstoezicht. Het onderzoek is het eerste gemeentelijk (voor)onderzoek in Amsterdam. Het werd uitgevoerd door een onderzoekscommissie bestaande uit de raadsleden Frank de Wolf (PVDA, voorzitter), Rosa van der Wieken (VVD), Wil Codrington (GroenLinks), Willem Paquay (SP), Lucy Spee (CDA), Ivar Manuel (D66), Henk Bakker jr. (Leefbaar Amsterdam) en Gonny van Oudenallen (MokumMobiel'92).

© Gemeente Amsterdam