Ministerie van Defensie


---

Brieven aan de Kamer
---

Eindevaluatie Task Force Fox

19-2-2004 11:24:00

Bijgaand treft U de eindevaluatie aan van de Nederlandse deelname aan de NAVO-operatie Amber Fox in Macedonië. Nederland heeft van 26 juni tot 15 december 2002 leiding gegeven aan de troepenmacht Task Force Fox (TFF) die in het kader van operatie Amber Fox in Macedonië was gestationeerd. Conform de uitkomsten van het debat over het rapport van de Tijdelijke Commissie Besluitvorming Uitzendingen (TCBU), zijn de politieke en militaire elementen van het Toetsingskader 2001 in deze eindevaluatie herkenbaar. Als basis voor deze eindevaluatie is de brief aan het Parlement van 19 april 2002 gebruikt, waarin de Regering de Eerste en Tweede Kamer der Staten Generaal informeerde over het besluit tot deelname aan de NAVO-troepenmacht TFF. Deze eindevaluatie is tot stand gekomen onder gezamenlijke verantwoordelijkheid van de ondertekenaars.

De Nederlandse militairen hebben met succes deelgenomen aan deze operatie. De bevelvoering over de troepenmacht was uitstekend evenals de taakuitvoering door de Nederlandse militairen. De samenwerking tussen de troepenleverende landen was optimaal. Uit deze evaluatie blijkt tevens dat de samenwerking tussen onze departementen effectief was, zowel in Den Haag als in het operatiegebied. Dit heeft de slagvaardigheid van de Nederlandse inzet vergroot en bijgedragen aan de invloed van Nederland op de besluitvorming in NAVO-kader. Daarbij bleek dat ook de Nederlandse vertegenwoordiging bij andere internationale organisaties in het operatiegebied (de OVSE en de NAVO) de Nederlandse leiding over TFF ten goede kwam en vice versa.

Het succes van de Nederlandse bijdrage aan de operatie was mede te danken aan de positie die Nederland innam in het politieke krachtenveld in Macedonië: Nederland werd door zowel de Slavisch-Macedonische als Albanees-Macedonische bevolkingsgroepen, op alle niveaus (van regering tot bevolking), als onpartijdig beschouwd. Ook de rol van het NAVO-bondgenootschap als geheel was oncontroversieel. Het is verder de overtuiging van de Regering dat de verschillende instrumenten van internationaal veiligheidsbeleid elkaar in dit geval effectief hebben versterkt.

Een aantal van de bevindingen heeft inmiddels geleid tot aanpassing van de procedures bij de uitzending van Nederlandse eenheden. Zo wordt bij een substantiële Nederlandse militaire inzet de toevoeging van een politiek adviseur aan de Nederlandse commandant overwogen. Ook worden reeds in een vroeg stadium verkenningen en besprekingen gevoerd in het kader van het onderzoek naar de wenselijkheid en haalbaarheid van een beoogde missie en is een aantal operationele procedures aangepast, bijvoorbeeld inzake de terugkeer van materieel.

DE MINISTER VAN DEFENSIE

H.G.J. Kamp

DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Dr B.R. Bot

* 2004-02-19 Bijlage Evaluatie Task Force Fox

Nieuws