Gemeente Westerveld

19-2-2004
Provincie Drenthe geeft doorstart aan Drents Landleven en Cultuurtoerisme

De provincie Drenthe geeft de projecten Drents Landleven en Cultuurtoerisme een definitieve doorstart. Eind vorig jaar stelden provinciale staten ? 128.268,- beschikbaar om beide Drents Goed-projecten voort te zetten na het faillissement van het Noord-Nederlands Bureau voor Toerisme (NNBT).

De curator van het NNBT en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland hebben nu met deze doorstart ingestemd. Daarmee komt een eind aan de onzekerheid bij tal van recreatieondernemers, die hadden gerekend op een subsidie voor hun Bed and Breakfast (B&B)-accommodatie.

De betrokken ondernemers hebben onder het NNBT toezeggingen ontvangen over een investeringsbijdrage. Op basis daarvan zijn zij aan de slag gegaan met de verbouwing van hun accommodaties. Toen het NNBT failliet ging viel de cofinanciering voor de investeringen weg en raakten sommige ondernemers in de problemen.

De betrokken ondernemers zijn per brief geïnformeerd over de definitieve doorstart. De provincie Drenthe wordt opdrachtgever voor de verdere ontwikkeling van de projecten. Een deel van de werkzaamheden en de coördinatie van activiteiten wordt uitbesteed. Zo neemt monumentenorganisatie Drents Plateau bijvoorbeeld de uitvoering van de B&B-regeling Drents Goed op zich.

Binnen het project Drents Landleven wordt de komende tijd prioriteit gegeven aan de promotie van het Drentse platteland, de realisering van B&B accommodaties, het verbeteren van de internetsite www.drentsgoed.nl en nieuwe activiteiten zoals paardensurvivals of kunstroutes.

Het project cultuurtoerisme is in fase 1 succesvol geweest. Met de doorstart kan ook fase 2 tot een succes gemaakt worden door de Drentse cultuurhistorie bereikbaar te maken voor het toeristisch publiek. Hierbij wordt de nadruk gelegd op de volgende thema?s: Archeologie, Veen, Dorpen en boerderijen, Veenhuizen en Maatschappij van Weldadigheid. Binnen cultuurtoerisme wordt naast de promotie ook veel aandacht besteed aan productontwikkeling. Voorbeelden zijn een cultuurpas, week van het Veen en Prehistorie, evenementenkalender en arrangementenbeurs.