Gemeente Gouda


datum: 19 februari 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Linda Dinkelman
telefoon: 0182-588221

Maximá brengt werkbezoek aan Brugproject

Vanmorgen heeft prinses Maximá samen met oud-politicus Paul Rosenmöller een werkbezoek gebracht aan het Brugproject op basisschool de Kindervriend in Korte Akkeren. Prinses Maximá en Paul Rosenmöller zijn beiden lid van de commissie PaVEM, Participatie van Vrouwen uit Etnische Minderheden. De commissie PaVEM is op zoek naar drie plaatselijke projecten die zulke goede resultaten boeken dat de commissie ze landelijk uit wil dragen. Hiervoor bezoeken zij een aantal succesvolle projecten bij verschillende gemeenten.

De commissie PaVEM stimuleert gemeenten om zich in te zetten voor migrantenvrouwen. Het gaat daarbij vooral om vrouwen die lange tijd in Nederland wonen en hier een geïsoleerd bestaan leiden. De vragen die tijdens het bezoek centraal staan zijn: hoe bereiken we deze vrouwen en met welke methoden kan een gemeente hen uit dit isolement halen.

Gouda heeft hierop een antwoord gevonden met het Brugproject. Dit project draait sinds 2001 in de wijken Oosterwei en Korte Akkeren. Moeders met kinderen op de basisscholen in Oosterwei, Goverwelle en Korte Akkeren volgen in hun eigen woonwijk een inburgeringstraject waarin de lessen op de basisschool van hun kind centraal staan. Het ID-College ontwikkelt het traject en verzorgt de lessen. Het leren van de Nederlandse taal gebeurt aan de hand van informatie die de basisscholen aanleveren. Zo leren de moeders over de organisatie van de basisschool, de betekenis van bijzondere activiteiten op school en de waarde van werkstukken en rapporten van hun kinderen. Dit levert goede resultaten op. De basisscholen, nauw samenwerkend in De Brede School, constateren een grotere betrokkenheid van de moeders bij het onderwijs aan hun kinderen. Zij weten nu wat de school van hen verwacht en zijn zelfverzekerder in hun optreden.

Prinses Maximá en Paul Rosenmöller lieten zich informeren door wethouder Piet van der Sluijs, José van Eijkelenburg projectleider oudkomers, en Hanny Kuijpers, coordinator van dit project bij het ID-college. De meeste belangstelling ging echter uit naar de vrouwen in het leslokaal. De twee bezoekers namen uitgebreid de tijd om met de moeders te praten. De prinses toonde grote betrokkenheid voor de situatie van de vrouwen. Tijdens de gesprekken refereerde zij regelmatig aan haar eigen ervaringen als nieuwkomer in Nederland.


- einde bericht -