Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Postbank BeleggersBarometer neemt toe met 18%
Particulier beleggersvertrouwen stijgt explosief

Amsterdam, 19 februari 2004 - De Postbank BeleggersBarometer is in januari met 21 punten gestegen tot 136 punten. Het vertrouwen van de particuliere belegger in Nederland heeft in januari een enorme positieve impuls gekregen. Toch laten de beleggers zich niet verleiden tot al te uitbundige verwachtingen van koersstijgingen, wat blijkt uit de eerste meting van de AEX Voorspeller. Volgens de geënquêteerde beleggers staat de AEX-index eind 2004 op 376. Uit aanvullend onderzoek blijkt dat bijna de helft van het totale belegd vermogen van alle Nederlandse particuliere beleggers uitstaat in beleggingsfondsen.

De particuliere beleggers zijn weer vol vertrouwen, mogelijk ingegeven door de positievere berichtgeving over de economische verwachtingen in de media. Het lijkt erop dat de schrik van Prinsjesdag, die ingegeven was door een verwijzing in de miljoenennota naar de verslechterde economische situatie in Nederland, is weggeëbd. De sterke verbetering van het beleggersvertrouwen is in de antwoorden op vrijwel alle achterliggende vragen terug te zien. Voor het komende kwartaal verwacht de helft een verdere verbetering van de economische situatie in Nederland (was eenderde). Beleggers hebben vertrouwen in de groei van de waarde van hun eigen beleggingsportefeuille: 61 procent verwacht een stijging voor de komende drie maanden (was 45 procent). En ook over de koers van de AEX is men positiever: voor de komende drie maanden verwacht 63 procent dat de AEX-index de komende maanden nog verder zal stijgen (was 43 procent).

Sparen toch nog populair
Het toenemende vertrouwen van Nederlandse particuliere beleggers is nog niet te zien in hun daden; tweederde van de beleggers die na de maandelijkse uitgaven verwachten geld over te houden, zet het op een spaarrekening. Slechts een kwart van de beleggers geeft aan ten minste een klein deel van het overblijvende geld te willen beleggen; in dat geval zijn minder risicovolle sectoren populair bij 42 procent. Risicovolle aandelen worden nog altijd gemeden, al daalt het aantal tegenstanders gestaag. Wat betreft beleggen in obligaties houden voor- en tegenstanders elkaar in evenwicht.

Helft belegd vermogen in beleggingsfondsen
Uit aanvullend onderzoek blijkt dat van het totale belegd vermogen van alle Nederlandse beleggers bijna de helft is belegd in beleggingsfondsen. Eenderde zit in aandelen, 13 procent in obligaties en de rest in opties, futures en andere afgeleide producten.

Meer dan driekwart van de Nederlandse beleggers belegt ten minste een deel van zijn vermogen in beleggingsfondsen; ruim de helft belegt (ook) in losse Nederlandse aandelen. Buitenlandse aandelen maken bij 14 procent deel uit van de portefeuille en bijna een op de drie beleggers heeft ook obligaties.

Verder blijkt dat ruim een kwart van de beleggers uitsluitend in beleggingsfondsen belegt. 11 procent belegt alleen in aandelen en 3 procent beperkt zich tot obligaties. De meeste beleggers houden er een gevarieerde portefeuille op na. Als beleggers in opties actief zijn betreft het meestal slechts een klein deel van de totale belegde waarde.

Nieuw: AEX Voorspeller
Met ingang van januari 2004 heeft Postbank een nieuw element toegevoegd aan het maandelijkse onderzoek: de AEX Voorspeller. Beleggers voorspellen op welk niveau de AEX-index over drie maanden en aan het eind van het jaar staat. In januari was de verwachting dat de AEX-index in april op 359 punten staat, inmiddels blijkt dat die stand al is gehaald. Dat lijkt dus een wel heel behoudende prognose, juist terwijl het beleggersvertrouwen nu zo explosief is gestegen. Voor eind 2004 verwachten de beleggers een stand van 376 punten.

De Postbank BeleggersBarometer meet het vertrouwen van alle Nederlandse particuliere beleggers. De index is ontwikkeld door Postbank in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en wordt mede uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau in Amsterdam. De Postbank BeleggersBarometer heeft als minimale waarde

0 die staat voor heel pessimistisch, bij de waarde van 100 is de stemming neutraal en bij 200 extreem optimistisch.

De AEX Voorspeller geeft de verwachting weer van alle Nederlandse particuliere beleggers voor de stand van de AEX-index over drie maanden en aan het einde van het jaar. De AEX Voorspeller wordt maandelijks gemeten vanaf januari 2004. De AEX Voorspeller heeft geen invloed op de stand van de Postbank BeleggersBarometer.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Postbank N.V. afdeling Persvoorlichting, Mark Beers, tel: (020) 584 64 25.