Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 17 februari

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Deze week geen onderwerpen in deze portefeuille.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Toewijzing incidentele subsidies amateurkunst (2004/1551) In 2003 was er ¤ 21.555 budget beschikbaar voor incidentele subsidies amateurkunst. Twee keer per jaar besluit het college over toewijzing. Voor de tweede ronde 2003 was nog ¤ 9.655 beschikbaar. Er zijn daarvoor negen aanvragen ingediend, voor een totaal van ¤ 31.639. De Commissie Amateurkunst heeft over vier aanvragen een negatief advies uitgebracht, en over vijf een positief advies, maar gezien de 'overvraging' van het budget wel met een lager bedrag dan wat was aangevraagd. Het college heeft besloten conform het advies van de commissie amateurkunst.

Aanpassing mandaatbesluit vanwege Wet Werk en Bijstand (2004/1964) Het college van B & W heeft een aantal bevoegdheden gemandateerd aan andere bestuursorganen of aan ambtenaren. Deze mandaten zijn vastgelegd in een mandaatbesluit. Naar aanleiding van de afschaffing van de Algemene bijstandswet en invoering van de Wet Werk en Bijstand per 1 januari 2004 heeft het college dit mandaatbesluit aangepast. Ook heeft het college de gemeente Utrecht gemandateerd om voor Nieuwegein uitvoering van de Bbz, de loaz en aanverwante regelgeving voor zelfstandigen uit te voeren.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Bezwaar Siam City afgewezen (2003/13099)
Op 10 november jl. is Siam City -onder oplegging van een dwangsom- aangeschreven haar massagesalon aan de Liesbosch 4c te staken. Tegen dit besluit is een bezwaarschrift ingediend, waarin gesteld wordt dat er geen sprake is van erotische massages. Verwezen wordt tevens naar een seksinrichting elders op het bedrijventerrein "De Liesbosch". Het college stelt primair dat elk soort massagesalon in strijd is met het bestemmingsplan" Laagraven", zelfs al zouden de massages niet erotisch getint zijn. Het college heeft in 2003 één uitzondering op het bestemmingsplan gemaakt door een bestemmingsplanvrijstelling te verlenen voor één bordeel op het bedrijventerrein. Dit ter uitvoering van het gemeentelijk prostitutiebeleid, waarin sprake is van het toelaten van één bordeel in Nieuwegein. De verwijzing van Siam City is dan ook niet terecht. Tot dit oordeel is ook de Voorzieningenrechter van de rechtbank Utrecht gekomen. Op 19 januari jl. heeft de rechter in haar vonnis geen reden gezien om de aanschrijving te schorsen. Daarop voortbordurend heeft het college de bezwaren ongegrond verklaard.

Antwoord op artikel 42 brief Groen Links over woonwagenbeleid (2004/766) De fractie van Groen Links Nieuwegein heeft enkele vragen gesteld over het woonwagenbeleid van de gemeente. De brief gaat onder andere over het gemeentelijk beleid ten aanzien van een uitbreiding van het aantal standplaatsen en de verantwoordelijkheid van het woonwagenbeleid. In haar antwoordbrief geeft het college aan dat de gemeente verantwoordelijk is voor het eventueel uitbreiden van het aantal standplaatsen. Maar ze vindt ook dat, nu woonwagens behoren tot een reguliere woonvorm, huisvesting kan plaatsvinden door het aanbod van sociale huurwoningen.

Bezwaren tegen vestiging Primo meubelen aan de Nijverheidsweg (2004/302) De gemeente heeft twee brieven ontvangen, waarin bezwaar wordt gemaakt tegen de vestiging van Primo meubelen aan de Nijverheidsweg. Bezwaar maken (in de zin van de Algemene wet bestuursrecht) tegen de vestiging van een bedrijf is niet mogelijk, omdat hierover geen besluit is genomen. De brieven worden daarom gezien als een verzoek om handhaving van het bestemmingsplan. De vestiging is echter niet in strijd met het geldende bestemmingsplan "Vreeswijk noord". Planologisch handhavend optreden is dan ook niet mogelijk. Wel dienen de geplaatste reclameborden verwijderd te worden en mag de ondernemer zijn bedrijf op zondagen niet geopend hebben, zonder ontheffing van de Winkeltijdenwet.

Vrijstelling voor noodschool Galecopperdijk (2004/1549) In augustus 2003 is een bouwaanvraag ontvangen voor het bouwen van een noodschool aan de Galecopperdijk 1 in Galecop. In augustus 1999 zijn voor dit gebouw al een tijdelijke vrijstelling en bouwvergunning verleend voor maximaal 5 jaar. Aangezien verlenging van deze termijn wettelijk gezien onmogelijk is en de
behoefte aan de nood lokalen onverminderd groot is totdat de drie scholen permanent zijn uitgebreid, kan het gebouw alleen gehandhaafd worden door het verlenen van een bouwvergunning met toepassing van een artikel 19 vrijstelling. Het college heeft besloten deze procedure te starten en zal aan deze vrijstelling een maximale tijdsduur van 3 jaar koppelen.

Reactie Nota Structuurvisie naar BRU (2004/2150)
Het college heeft de conceptreactie op de nota Structuurvisie op 10 februari jl. besproken met de commissie RIM. Op basis van die bespreking is de conceptreactie op onderdelen aangepast en gaat nu als definitieve reactie naar het BRU.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Wijziging ontheffing Flora- en faunawet voor bedrijvenpark Het Klooster (2004/14291)
In augustus 2003 heeft het college besloten het ministerie van LNV te verzoeken de verleende ontheffing volgens de Flora- en faunawet uit 2002 voor bedrijvenpark Het Klooster te wijzigen. Het ministerie van LNV (agentschap LASER) heeft dit verzoek nu gehonoreerd en besloten tot aanpassing van de ontheffing, conform het verzoek van de gemeente. De ontheffing uit 2002 is nu op de volgende punten gewijzigd:


1. Het wegvangen en verplaatsen van enkele soorten spitsmuizen is wegens ecologische motieven niet meer verplicht. Deze muizen dienen nu, net als enkele andere diersoorten, op adequate wijze te worden verjaagd. Er zal geen afbreuk worden gedaan aan de gunstige staat van instandhouding van de soort in het plangebied en de directe omgeving daarvan.
2. Amfibieën zullen worden verplaatst naar daartoe geschikte voortplantingswateren, in of buiten het plangebied.
3. Het treffen van ecologische maatregelen en de start van de uitvoering kan zowel verantwoord plaatsvinden in het voorjaar als het najaar, in plaats van alleen het najaar. Het dempen van sloten dient bij voorkeur zo veel mogelijk in het najaar plaats te vinden.

Afwijzing subsidie-aanvraag Voetbalweek Nieuwegein (2004/1539) Voetbalweek Nieuwegein heeft een incidentele subsidie aangevraagd in verband met hun 20-jarig jubileum dit jaar. De gemeente Nieuwegein kent de regeling dat instellingen die 25 jaar of een veelvoud daarvan bestaan, ten behoeve van het jubileum een financiële bijdrage van maximaal ¤ 1.134,00 kunnen verkrijgen voor de activiteiten in het kader van dit jubileum. De aanvraag voldoet niet aan de criteria en wordt daarom niet gehonoreerd.

Ontwerpmilieuvergunning voor Brové Plastics b.v. (2004/127) Het college heeft besloten om akkoord te gaan met de ontwerpmilieuvergunning voor Brové Plastics b.v. aan de Herenstraat. Deze vergunning is nodig omdat in het bedrijf, ten opzichte van de huidige vergunning, een aantal veranderingen heeft plaatsgevonden. De veranderingen bestaan uit het uitbreiden, vernieuwen en verplaatsen van de spuitgietmachines en het in gebruik nemen van een nieuwe productiehal. In de vergunning staan voorschriften vermeld die het milieu beschermen. De ontwerpvergunning ligt van 18 februari tot en met 16 maart 2004 ter inzage in de Stadswinkel (loket bouwen en wonen) van de gemeente Nieuwegein. Na deze periode wordt besloten of de vergunning definitief wordt. De gemeente plaatst een openbare bekendmaking in de Molenkruier van 18 februari 2004. In deze bekendmaking staat vermeld hoe belanghebbenden bedenkingen kunnen indienen tegen de ontwerpmilieuvergunning.

Subsidie voor 25-jarig jubileum Rugby Club Nieuwegein (2004/1222) De Rugby Club Nieuwegein vraagt een incidentele subsidie aan i.v.m. hun 25-jarig jubileum. De gemeente Nieuwegein kent de regeling dat organisaties die 25 jaar of een veelvoud daarvan bestaan, ten behoeve van het jubileum een financiële bijdrage kunnen verkrijgen van maximaal ¤ 1.134,-. De aanvraag voldoet aan deze criteria en is dus gehonoreerd.

Subsidie voor 25-jarig jubileum KRC Rolling (2004/1367) KRC Rolling vraagt een incidentele subsidie aan i.v.m. hun 25-jarig jubileum. De gemeente Nieuwegein kent de regeling dat organisaties die 25 jaar of een veelvoud daarvan bestaan, ten behoeve van het jubileum een financiële bijdrage kunnen verkrijgen van maximaal ¤ 1.134,-. De aanvraag voldoet aan deze criteria en is dus gehonoreerd.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Vrijstelling en bouwvergunning voor loswal aan Vuilcopsekanaaldijk (2004/1541)
De gemeente heeft een bouwvergunning aangevraagd voor de bouw van een loswal op het perceel Vuilcopsekanaaldijk ten noorden van nummer 2. Deze loswal is nodig voor het bouwrijp maken van het toekomstige bedrijvenpark Het Klooster. De aanvraag heeft twee weken ter inzage gelegen en er zijn geen zienswijzen ingediend. Het college van B en W heeft besloten vrijstelling en bouwvergunning te verlenen voor een periode van 5 jaar, uiterlijk tot 18 februari 2009.

Bouwvergunning voor uitbreiding woning Ringslangweide (2004/1204) In november 2003 is een bouwvergunning geweigerd voor het uitbreiden van de woning Ringslangweide 49. Dit omdat volgens de zienswijzen van de beide buren het bouwplan hun eigendommen zou aantasten. De bouwaanvragers hebben bezwaar gemaakt omdat zij menen dat door het niet tijdig besluiten op de aanvraag zij een fictieve bouwvergunning hebben gekregen. Op hun beurt hebben de buren weer bezwaar gemaakt tegen de fictieve bouwvergunning. Het college heeft het bouwplan opnieuw getoetst aan het bestemmingsplan" Batau Noord". Het blijkt bij nader inzien dat het bouwplan geheel in overeenstemming is met dit bestemmingsplan. Dit betekent dat er geen ruimte meer is om belangen af te wegen. De privaatrechtelijke belangen van de beide buren spelen bij deze bouwaanvraag geen rol. Nu ook het constructierapport is goedgekeurd heeft het college het weigeringsbesluit ingetrokken. De bezwaren van de buren zijn ongegrond verklaard.

Verzoek van college aan NV Sportinrichtingen over aandelen (2004/1542) De gemeente heeft aandelen in de NV Sportinrichtingen (sportcomplex Merwestein en zwembad de Pinguin). Over deze aandelen is de nodige correspondentie tussen de NV en de gemeente uitgewisseld. Het college vraagt de NV nu om op de eerstvolgende algemene vergadering van aandeelhouders een statuutswijziging te agenderen, die ertoe leidt dat de discussie over de aandelen kan worden afgesloten.

College herroept bouwvergunning voor firma Bizon (2004/11681) Het college heeft aan de firma Bizon theaterreclame een bouwvergunning verleend
voor het plaatsen van reclameborden op een groot aantal, verspreid over Nieuwegein liggende, objecten van het energiebedrijf Eneco. Deze bouwvergunning was onvoldoende gespecificeerd. Op basis van de Woningwet, de Bouwverordening en het Bouwbesluit, kan er niet worden besloten op een aanvraag, waarin verschillende objecten in verschillende bestemmingsplannen worden beoordeeld. Om deze reden had de gemeente de aanvraag buiten behandeling moeten laten. Daarnaast is er een bezwaar tegen het verlenen van de bouwvergunning ingediend. Het college heeft besloten de bouwvergunning te herroepen en het ingediende bezwaar gegrond te verklaren. De firma Bizon wordt in de gelegenheid gesteld opnieuw vergunningen per object aan te vragen, die door de welstands- commissie dienen te worden getoetst. Gezien het reeds uitgebrachte advies en in overleg met de firma Bizon zullen geen reclames binnen woonwijken worden geplaatst en zal het totaal aantal borden globaal gelijk blijven aan het aantal reeds geplaatste borden.

College stelt lijst bouw- en sloopvergunningen vast (2004/1969) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Verkeersbesluiten na vragen van bewoners en instanties 2004/6992 Op grond van de vrijheid en de veiligheid van het verkeer heeft het College besloten om een aantal verkeersbesluiten te nemen die zijn voortgekomen uit vragen van bewoners en andere instanties.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W-belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers worden geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 19-2-2004