Ingezonden persbericht



- P E R S B E R I C H T-

- 17 februari 2004 -

Nationale Kinderkrant ook voor blinde en slechtziende kinderen

Den Haag - Vanaf deze week is de Nationale Kinderkrant ook voor blinde en slechtziende kinderen te lezen. FNB de Anders Lezen Bibliotheek te Grave gaat samen met communicatieadviesbureau FutureNetWork de Nationale Kinderkrant via de internetsite www.anderslezen.nl digitaal aanbieden. Via computer aanpassingen als vergroting, spraak en of braille, kunnen kinderen met een leeshandicap de teksten op het beeldscherm lezen.

De Nationale Kinderkrant wordt sinds 2001 via het primair onderwijs verspreid. Gemiddeld 1500 basisscholen ontvangen 7x per jaar de krant voor kinderen. De krant heeft als doelstelling om moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken in de klas. Onderwerpen zoals politiek of hoe het bijvoorbeeld is om als kind een bepaalde fysieke of mentale beperking te hebben. Het was dan ook een logische keuze om de Kinderkrant in een aangepaste leesvorm uit te brengen. "De Nationale Kinderkrant is bedoeld voor alle kinderen." zegt Annemieke Sijthoff, hoofdredactrice, "We zijn dan ook heel enthousiast over het feit dat de samenwerking met FNB het mogelijk maakt dat nu ook blinde en slechtziende kinderen hun eigen krant hebben."

Corné Kremers van FNB de Anders Lezen Bibliotheek: "Via www.anderslezen.nl bieden we al landelijke en regionale dagbladen en ook tijdschriften en studie en vaklectuur. We zijn erg blij met de uitbreiding voor onze jeugdige deelnemers aan deze website. Kinderen die gebruik willen maken van de website dienen wel in het bezit te zijn van inlog gegevens. De uitgave op deze website zijn namelijk alleen voorbehouden aan mensen met een leeshandicap zoals o.a. blinden, slechtzienden en mensen met dyslexie."

Sinds september 2003 heeft de Kinderkrant een vaste rubriek 'Niet altijd even leuk" waarin kinderen vertellen over hun probleem, handicap of ziekte. De rubriek is bedoeld om de lezertjes duidelijk te maken dat er kinderen zijn die het niet altijd even makkelijk hebben. Op deze manier hoopt de krant begrip en herkenning bij kinderen voor dit soort onderwerpen te creëren en ze bespreekbaar te maken in de klas.

Een van de eerste onderwerpen die de kinderen in de nieuwe Kinderkrant in aangepaste leesvorm kunnen lezen, is de vaste column van Kim Lian van der Meij, die zij met ingang van de nieuwste editie voor de Nationale Kinderkrant gaat schrijven. Kim Lian is bekend van onder andere haar werk voor de tv zender Fox Kids, de musical 'Hamelen' en haar top 10 hit 'Teenage Superstar'.

De Nieuwe Nationale Kinderkrant
In de nieuwe editie van de Nationale Kinderkrant wordt naast de column van Kim-Lian, aandacht besteed aan de Nationale Wat Wil je Worden Manifestatie en is er een nieuwe vaste dierenrubriek. Minister President Balkenende vertelt over zijn plannen voor 2004 en in de Kamer van de Toekomst zoeken de kinderen oplossingen voor de problemen in het onderwijs. Verder interviewen kinderen radio en tv-ster Ruud de Wild, PSV coach Guus Hiddink en Minister Kamp van Defensie.

Meer informatie en een gratis exemplaar van de Nationale Kinderkrant is op te vragen bij Bas Meijer (T: 070-338 30 80).

Voor meer informatie over de Nationale Kinderkrant voor blinde en slechtziende kinderen kunt u kijken op www.anderslezen.nl of contact opnemen met FNB in Grave via T: 0486-486486 / info@anderslezen.nl

---einde bericht----

www.nationalekinderkrant.nl