Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-023

Den Haag, 19 februari 2004

Wijn: door modernisering VPB blijft Nederland in kopgroep

Staatssecretaris Wijn van Financiën acht een modernisering van de vennootschapsbelasting noodzakelijk om het vestigingsklimaat te versterken en 'EU-bestendig' te maken. Dat heeft hij vandaag aangekondigd tijdens een gastcollege aan de VU.

Met behulp van een strak tijdschema wil hij er voor zorgen dat in januari 2007 een aangepaste VPB wet in werking kan treden. Wijn schetste vanochtend zijn plan van aanpak tijdens een gastcollege dat hij in het kader van de Grote Financiën Prijs aan de Vrije Universiteit gaf.

De staatssecretaris wil tot medio 2004 de ideeën en voorkeuren die leven bij het bedrijfsleven, wetenschappers en belastingadviespraktijk inventariseren, onder andere door het voeren van informele gesprekken. Vervolgens vindt tot halverwege 2005 de ontwikkeling van ideeën plaats. De wetgevingsfase zal aan het einde van dat jaar starten, waardoor het mogelijk is om de wet in januari 2007 in werking te laten treden.

Wijn schetste als randvoorwaarden dat de aanpassingen in de wet budgettair neutraal moeten zijn en dat hij slim wil werken door alleen de aan te passen onderdelen door te lichten.

De tekst van de speech en de bijbehorende powerpoint-presentatie zijn te downloaden.