AutoRai

19-2-2004

Fiat Trepiùno concept car: reïncarnatie van de supermini

Tijdens de Salon van Genève presenteert Fiat ook de Trepiùno designstudie. Met een lengte van 330 centimeter is de Italiaan zonder twijfel één van de kleinste automobielen op deze prestigieuze autotentoonstelling, maar hij kon wel eens de meeste toeschouwers trekken.

Back to the future, zeggen de Italiaanse ontwerpers over hun nieuwste ontwerp. En dat mag je in dit geval bijna letterlijk nemen. De Fiat Trepiùno is een ultramoderne reïncarnatie van de supermini's van weleer. Auto´s die aan de wieg van de massamotorisering stonden. Vanzelfsprekend zijn zowel techniek als vormgeving ultramodern. Getuige onder andere de hightech koplampen en de bijzondere technologie die verwerkt is in de achterlichten. Het glazen Skydome dak verwijst op zijn beurt naar de canvas daken zoals die in vroegere supermini's te vinden waren.

Zijn bolle vormen doen meteen denken aan modellen als de Cinquecento en in veel opzichten zelfs aan diens voorgangers. De achterklep heeft een geïntegreerde spoiler en loopt zo ver in het dak door dat er ondanks het kleine formaat van de auto toch een riante toegang tot de bagageruimte ontstaat.

De naam Trepiùno kun je vrij vertalen als drie plus een en daarmee licht Fiat al een tipje van de sluier op rond het slimme en zeker gezien het formaat van deze mini verrassend veelzijdige interieur. Dankzij de relatief lange wielbasis en de ver naar de hoeken van de Trepiùno geschoven wielen is er opmerkelijk veel interieurruimte beschikbaar. Dat wordt nog eens verbeterd door de toepassing van dunne, maar zeer comfortabele stoelen. Zelfs een lange passagier kan achterin terecht. Het is mogelijk de voorstoel extra ver naar achteren te schuiven. De voorpassagier krijgt dan extra beenruimte door een uniek ontwerp van het dashboard.

De Fiat Trepiùno kan worden gebruikt met twee personen, drie personen of drie personen plus een extra passagier die dan wel wat minder ruimte tot zijn beschikking heeft. De zitkussens van de achterbank kunnen na aankomst op de bestemming worden gebruikt om de bagageruimte af te dekken. Het is maar een voorbeeld van het zeer innovatieve interieurontwerp. Zo worden diverse zaken bediend door simpelweg het oppervlak aan te raken, spelen LCD beeldschermen een belangrijke rol en is bijvoorbeeld op strategische plekken gebruik gemaakt van LED interieurverlichting.

Is de Fiat Trepiùno gewoon een zeer geslaagde designstudie of verwijst zijn ontwerp naar een toekomstig, ultra compact Fiat model? De Cinquecento van de 21e eeuw wellicht? De toekomst zal het uitwijzen!