Gemeente Arnhem

Arnhem gaat panden opnieuw waarderen
(19-02-2004)
De gemeente Arnhem is gestart met het opnieuw waarderen van alle panden in de stad.
De Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) schrijft voor dat gemeenten om de vier jaar elk pand opnieuw moeten waarderen. De waarde van het pand geldt vier jaar lang als basis voor een aantal belastingen. In het voorjaar van 2005 verschijnen de nieuwe beschikkingen waarop de nieuwe waarde staat. Deze waarde zal onder andere worden gebruikt voor de bepaling van de onroerende zaakbelasting voor de jaren 2005 tot en met 2008.

Naast de gemeente maakt de rijksbelastingdienst gebruik van de waarde, voor de inkomstenbelasting. Ook de waterschappen gebruiken de waardebepaling, namelijk voor de waterschapsbelasting. Bij de laatste waarderingsronde was de waarde van elk pand bepaald per 1 januari 1999. In de nieuwe WOZ-ronde is 1 januari 2003 bepalend voor de waarde. Dat wil zeggen dat de gemeente van alle onroerende zaken in Arnhem moet vaststellen, wat de vrije marktwaarde van het pand zou zijn rond 1 januari 2003. Om dit te kunnen bepalen zijn alle verkooptransacties van panden van de afgelopen vier jaar in Arnhem geregistreerd. De afdeling WOZ heeft hiervan alle gegevens verzameld die nodig zijn voor de waardebepaling van de panden, zoals bijvoorbeeld de verkoopcijfers, de inhoud, de oppervlakte, bouwjaar en eventuele aan- en bijgebouwen.

Modelmatig taxeren
De gemeente zal in de komende taxatieronde een iets andere werkwijze hanteren dan in het verleden gebruikelijk was. In de vorige ronde zijn er heel veel panden inpandig opgenomen. Dankzij deze taxaties en het zorgvuldig opgebouwde gegevensbestand, is het niet meer nodig dat taxateurs alle panden individueel taxeren. De waarde kan men nu nauwkeurig vaststellen met behulp van rekenkundige modellen. De taxateurs maken gebruik van een vergelijkingsmethode. Panden die vergelijkbaar zijn qua ligging, grootte en bouwjaar worden gegroepeerd. Binnen elke groep wordt de meest representatieve onroerende zaak als een controleobject aangegeven. De taxateurs zullen deze panden uitgebreid taxeren, zowel van buiten als (waar nodig) van binnen. Daarnaast zullen zij ook alle onroerende zaken bezoeken die niet met de vergelijkingsmethode gewaardeerd kunnen worden.

Bewoners van controleobjecten
Bewoners van wie de onroerende zaak als een controleobject is aangemerkt, ontvangen hierover een brief van de gemeente. Gaan taxateurs een pand van binnen taxeren, dan zal in overleg met de bewoners hierover een afspraak worden gemaakt. De taxateurs legitimeren zich altijd met een gemeentepas.

Voor informatie: Hans Hogeweg dienst Inwonerszaken telefoon 026-3773185