Gemeente Tilburg

18-2-2004
Tilburg gaat met Brabantstad voor Floriade 2012

Tilburg trekt regionale samenwerking voor wereldtuinbouwtentoonstelling

De gemeente Tilburg heeft zich bij de Nederlandse Tuinbouwraad (NTR) aangemeld als kandidaat voor het organiseren van de Floriade 2012. De Floriade is een wereldtuinbouwtentoonstelling die eens in de tien jaar in Nederland wordt gehouden.
Tilburg heeft in zijn kandidaatstelling de samenwerking gezocht en gekregen van veel Brabantse partners. De precieze locatie van de Floriade in Tilburg is nog onderwerp van studie.

Breed draagvlak
Bij haar kandidaatstelling wordt Tilburg gesteund door de provincie Noord-Brabant, de gemeenten Breda, Eindhoven, 's-Hertogenbosch en Helmond, die tezamen het stedelijk netwerk BrabantStad vormen. Ook de gemeentebesturen van het Regionaal Overleg Midden-Brabant, de drie Brabantse Kamers van Koophandel, de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie, de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, het Sociaal-Economisch Overlegorgaan Brabant en financiële dienstverleners als de Rabobank en Interpolis hebben zich achter dit initiatief geschaard. He meermalen internationaal bekroonde attractiepark De Efteling is nadrukkelijk betrokken.

Trekker
Samenwerking met de Efteling is van belang omdat de Tuinbouwraad de Floriade 2012 gekoppeld wil zien aan een grote toeristische trekker om zodoende verzekerd te zijn van tenminste 2,5 miljoen bezoekers. Tilburg is ervan overtuigd dat dit aantal haalbaar is, juist door de intensieve samenwerking met de diverse partners. Tilburg stelt zich kandidaat voor de Floriade onder de paraplu van BrabantStad. De stad wil daarbij fungeren als trekker van een regionaal consortium waarin alle betrokken partijen zijn vertegenwoordigd.

De procedure
Via brieven aan onder andere de gemeente Tilburg en advertenties heeft de Tuinbouwraad belangstellenden opgeroepen om zich tot uiterlijk 16 februari 2004 aan te melden voor het partnerschap Floriade 2012. Uit de aanmeldingen selecteert de NTR een zestal gemeenten. Deze worden uitgenodigd om in de komende maanden een bid book te maken, waarin de kandidaatstelling verder wordt uitgewerkt. Uit deze zes kandidaten wijst de Tuinbouwraad uiteindelijk de gemeente aan welke dit evenement wordt toegewezen.

De criteria
Gemeenten die in aanmerking willen komen voor het organiseren van de Floriade moeten aan de volgende zes voorwaarden voldoen:
· Organisatorische en financiële draagkracht van de gemeente
· Aanwezigheid van voldoende verblijfsaccommodatie op redelijke afstand

· Aanwezigheid van andere recreatieve attracties in de regio, waarvoor mensen in de regio willen blijven

· Goede ontsluiting en bereikbaarheid

· Meer dan 3 miljoen inwoners in een straal van 60 km
· Het redelijkerwijs aannemelijk kunnen maken dat er 2,5 miljoen bezoekers zullen komen

Tilburg voldoet ruimschoots aan al deze criteria. Op het grondgebied van de gemeente zijn diverse locaties voorhanden die geschikt zijn voor het organiseren van deze wereldtentoonstelling. In deze fase van de kandidaatstelling is het echter nog niet nodig een concrete plek aan te wijzen. Dat geschiedt pas in de zogeheten bidbook-fase. Definitieve besluitvorming hierover zal uiteindelijk in de gemeenteraad plaatsvinden.