FNV

Minimumloon voor au pair
Meisjes die als au pair licht huishoudelijk werk doen, moeten daarvoor veel vaker het normale minimum(jeugd)loon krijgen. Die conclusie trekt de FNV uit het arrest van het Gerechtshof Leeuwarden in hoger beroep in de zaak van de Poolse au pair Sabina Dembinska. De Poolse was de procedure gestart met financiële ondersteuning van de FNV.

Sabina Dembinska was door het gastgezin aangenomen op basis van een advertentie in een Poolse krant waarin een hulp in de huishouding ten behoeve van de kinderen werd gevraagd.

Toen de Arbeidsinspectie halverwege haar verblijf in Nederland een onderzoek instelde naar haar verblijfsstatus, legde het gastgezin haar ter ondertekening alsnog een schriftelijke au-pairovereenkomst voor.

Op grond van de advertentie, het feitelijke werk dat verricht werd, de gegeven aanwijzingen en de toegekende vergoedingen in geld en in natura stelt het hof vast dat sprake was van een arbeidsovereenkomst. Dat tegelijkertijd een overeenkomst als au pair was afgesloten, doet daar niets aan af.

De uitspraak wijkt af van die in andere rechtszaken die au pairs met hulp van de FNV hebben aangespannen. Daar ging de rechter ervan uit dat een au-pairovereenkomst automatisch geen arbeidsovereenkomst is, op voorwaarde dat niet langer dan 30 uur per week licht huishoudelijk werk wordt gedaan in ruil voor een cultureel aanbod, kost en inwoning en een geldelijke vergoeding.

Ook in de zaak van Sabina Dembinska had de rechtbank (kantonrechter Sneek) aanvankelijk deze redeneerlijn gevolgd. Met deze benadering maakt het Hof nu korte metten.

De FNV nam de kosten van deze procedure voor haar rekening omdat zij meer rechtszekerheid wil over het bestaan van een arbeidsovereenkomst in au-pairverhoudingen.

Ook wil de vakcentrale excessen voorkomen waarbij drukke tweeverdieners misbruik maken van een kwetsbare groep buitenlandse jongeren, en wil ze tegengaan dat het stelsel van kinderopvang wordt uitgehold.

De uitspraak van het hof geeft een niet mis te verstaan signaal. De uitzondering die het vreemdelingenrecht maakt voor bepaalde au-pair-verhoudingen, sluit niet uit dat sprake is van een arbeidsovereenkomst.

19 februari 2004