GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 19 februari 2004 13:21
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Actie nodig tegen verspreiding genetisch gemanipuleerd voedsel

(19 februari 2004)

Kamervraag
Schriftelijke vragen van het lid Duyvendak (GroenLinks) aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over gentechvervuiling in biologisch voedsel.


1. Kent u het bericht dat uit een Brits onderzoek blijkt dat veel biologische producten vervuild zijn met genetisch veranderde organismen (GMO's)*?


2. Kent u het onderzoek waaraan gerefereerd wordt, waaruit blijkt dat van de 25 producten er 10 'fors vervuild' waren?


3. Is het niet opmerkelijk dat er al sprake is van een dergelijke vervuiling, terwijl de productie van gentech-gewassen nog niet is toegestaan?


4. Deelt u de mening, dat dit onderzoek aantoont dat gentechvervuiling veel meer voorkomt dan gedacht en daarom de noodzaak versterkt om snel met maatregelen te komen? Zo nee, waarom niet?


5. Bent u bereid om op korte termijn in overleg met de biologische en gangbare sector en de handel te komen tot regulerende maatregelen om gentechvervuiling tegen te gaan?


6. Zo ja, bent u bereid om als mogelijke maatregelen in te brengen dat conform Franse regelgeving het telen van gentech-gewassen alleen toegestaan is als producenten in de omgeving hiervoor hun fiat hebben gegeven?


7. Deelt u de mening dat er nu snel gewerkt moet worden aan een aansprakelijkheidsregeling? Zo nee, waarom niet?


8. Neemt u de suggestie van Platform Biologica over om SKAL een rol te geven in de controle van producten op gentechvervuiling?


* Trouw, 19 februari jl., 'Biologisch voedsel vaak besmet'


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -