GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 19 februari 2004 13:32
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Inspectie moet gevolgen bezuinigingen in verzorgingshuizen onderzoeken

(19 februari 2004)

Kamervraag

De gevolgen van de bezuinigingen komen de afgelopen week opnieuw schrijnend in beeld. In het verzorgingshuis Emmaus te Boxtel moeten bejaarden hun eigen wc-papier gaan kopen. Zelfs de staatssecretaris geeft aan 'geschokt' te zijn. Particulieren hebben inmiddels al 5 palets met wc-rollen ingezameld voor de bewoners. GroenLinks-kamerlid Evelien Tonkens is het zat dat de Inspectie alleen wordt ingeschakeld als de media weer een schrijnend voorbeeld hebben opgeduikeld. Zij wil dat de Inspectie in den brede gaat onderzoeken wat de gevolgen zijn van de bezuinigingen in verzorgings- en verpleeghuizen.

Zij stelde daarover de volgende vragen aan de staatssecretaris van VWS:


1. Hebt u kennisgenomen van de berichten over het schrappen van gratis toiletpapier in het verzorgingshuis Emmaus te Boxtel?


2. Klopt het bericht dat u onthutst bent over deze bezuiniging van het verzorgingshuis (Spits, 19-02-2004)? Welke andere bezuinigingsmaatregelen liggen wat u betreft meer voor de hand?


3. Door welke maatregelen komt wat u betreft de kwaliteit van zorg in gevaar? Om welke kwaliteitscriteria gaat het dan?


4. Vindt u het wenselijk dat de Inspectie per keer de incidenten onderzoekt over de gevolgen van bezuinigingen die toevallig in de media komen?


5. Bent u bereid de Inspectie voor de Gezondheidszorg met spoed een onderzoek te laten verrichten naar de wijze waarop verzorgings- en verpleeghuizen de door u opgelegde bezuinigingen invullen? Zo ja, wanneer kan de Kamer dat onderzoek tegemoet zien? Zo nee, waarom niet?


6. Bent u bereid deze vragen voor 3 maart te beantwoorden?