Ingezonden persbericht



19 februari 2004

***************

* PERSBERICHT *
***************

Werkgevers en vakbonden slikken SER-advies over WAO

Nieuwe voorwaarde WAO

Werkgevers en vakbonden
slikken SER-advies dat de instroom van nieuwe WAO'ers tot 25.000 per jaar beperkt

Door

Werkgevers en vakbonden hebben bakzeil gehaald in hun WAO-conflict met CDA-minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken en de kroonleden van de Sociaal-Economische Raad (SER). Dat blijkt uit een interview met SER-kroonlid en oud-staatssecretaris Robin Linschoten (47) deze week in weekblad Elsevier.

De SER blijft bij zijn advies de WAO-uitkeringen te verhogen en de Pemba (die boetes oplegt aan 'WAO-vervuilers') af te schaffen. Maar nu onder voorwaarde dat het jaarlijkse aantal nieuwe WAO'ers eerst daalt naar
25.000. Dit onder druk van de kroonleden in de SER en minister De Geus. In het vorige SER-advies over de WAO wilden vakbonden en werkgevers een onvoorwaardelijke verhoging van de WAO-uitkeringen en afschaffing van de Pemba.

Het conflict tussen De Geus en de SER is hiermee nog niet opgelost. In het SER-advies kan iemand volledig worden afgekeurd als hij of zij niet meer in staat is om eenvijfde van zijn oude loon te verdienen. De aard van de ziekte speelt hierbij geen rol. De Geus hanteert een andere, scherpere definitie: iemand is volledig arbeidsongeschikt als hij of zij om medische reden zelfs geen simpel werk meer kan doen, en niet in staat is om een kwart van het minimumloon (ongeveer 60 euro per week) te verdienen. De hoogte van het laatste inkomen doet er hierbij niet toe.

Volgens Linschoten adviseert de SER het kabinet om, zoals nu het geval is, de WAO-keuring uit te voeren aan de hand van vragenlijsten die duidelijk moeten maken hoeveel procent van hun laatstverdiende salaris mensen nog kunnen verdienen. De SER is daarmee afgestapt van haar overweging om zieke werknemers te keuren aan de hand van lijsten met ziektes en kwalen die al dan niet recht geven op een WAO-uitkering.