Partij van de Arbeid


Den Haag, 19 februari 2004


Gesproken tekst geldt


Bijdrage van Saskia Noorman-den Uyl (PvdA) aan het plenaire debat over huisvesting UWV


Op 16.02.02 is door Wim Meijer het rapport over de kosten van het hoofdkantoor UWV gepresenteerd. Daar wordt je niet vrolijk van. De schriftelijke vragen die we als PvdA op 30 mei 2003 stelden, blijken bevestigd te worden. Meijer: "Je had meer gelijk dan je misschien dacht".


Samengevat


Conclusie Meijer: minister is door UWV onjuist en onvolledig geïnformeerd. UWV heeft deels onrechtmatig gehandeld. De Kamer is door de minister onvolledig en onjuist ingelicht (tot 3 maal toe) over de kosten van het hoofdkantoor van het UWV.


De minister heeft de Kamer zijn excuus aangeboden en stelt dat zijn vertrouwen in de voorzitter en de vice-voorzitter van de Raad van Bestuur (Joustra en Cloo) is geschaad. Hij heeft hen gevraagd hun zetel ter beschikking te stellen en zal dinsdag 17.2 een interim- bestuurder aanstellen.


Joustra en Cloo verzetten zich tegen de conclusies van Meijer (niet hun schuld: maar die van Rijksgebouwendienst, departementale accountant. De Raad van Bestuur was niet op de hoogte van fouten binnen de organisatie (parkeergarage, Europees aanbesteden), of er was sprake van een vergissing) .


Standpunt andere fracties


Regeringspartijen: zeer kritisch VVD tot gematigd CDA en D66, maar minister mag blijven.


Oppositie zeer kritisch.


Standpunt voorlopig


Het rapport laat zien dat de PvdA vragen van 30 mei 2003 nu pas met ja beantwoord worden. De Kamer fout en onvolledig informeren is een politieke doodzonde. Het siert de minister dat hij zijn excuses maakt en zijn fouten erkent. Maar daarmee poets je de gang van zaken niet zomaar weg. Hij heeft de Kamer niet serieus genomen. Dat is een vorm van minachting.


Wij willen nog deze week een debat (donderdag) waarin we de minister scherp zullen bevragen over zijn nonchalance, het ondanks toezeggingen nalaten om tot een eigenstandig oordeel te komen. Deze zaak zolang door laten zieken. Het ministerie niet op orde hebben.


De minister zal ons moeten overtuigen. De regie op een ZBO als UWV moet transparanter. Het toezicht moet beter geregeld daarover een later debat. (advies Meijer).


Wij spreken de minister aan en achten hem verantwoordelijk.


Het rapport van Meijer zegt het volgende.

* Het spiksplinter nieuwe gebouw B voor de Raad van Bestuur van het UWV is nooit gebruikt, weer leeggesloopt en voor 12 miljoen aangepast aan de wensen en behoefte van de top van het UWV.
* De minister heeft de Kamer deels onjuist en onvolledige geïnformeerd gedurende drie overleggen en twee onderzoeken over een periode van 6 maanden.
* Het UWV heeft in de presentaties van cijfers onvolledige cijfers verstrekt: de kosten per m2 van gebouw B waren niet 913¤ maar uiteindelijk 1267¤ per m2. (Meer dan paleisniveau, hoewel de luxe er niet aan af te zien is. De oorzaak zit deels in het slecht geplande en begrote bouwproces voor veranderingen en sloop).
* De kosten van de twee bestuursverdiepingen en de representatieve entree waren niet 1,9 of 2,4 maar 3,6 miljoen euro. Deze kosten werden elders weggeschreven.
* De werkelijk kosten zijn vertekend. Deze bedragen waren onjuist, door de parkeergarage mee tellen voor het bepalen van het netto-bruto vloeroppervlak, om zo het gebouw goedkoper te laten lijken. Bekend is geworden dat in het UWV op 6 november dat feit bekend was. Op 12 november zijn de onjuiste gegevens aan de Kamer verstrekt. De minister is hiervan pas 3 weken geleden door de commissie Meyer op de hoogte gesteld. Overigens heeft de Kamer op 12 november al gezegd dat het niet klopte.
* Er is een bedrag van 1 mln euro aan de makelaar Jones Lang laSalle als courtage betaald, terwijl het UWV zegt niet meer dan 260 duizend te hebben betaald. Voor 3 weken werk. Totaal is 1.2 mln ontvangen door de makelaar. Onduidelijk is hoe het UWV (er is een contract over) dat totale bedrag betaald heeft. Meijer beveelt aan nader onderzoek te doen.
* Ook de vergelijking van de huur van het gebouw Metropole (oude pand RvB) en het nieuwe is zwaar vertekend en de Kamer is daarover onvolledige geïnformeerd.
* Het gebouw waarin deels vloeren zijn gesloopt t.b.v. vides zal ooit weer in zijn oorspronkelijke staat terug gebracht moeten worden, stelt de verhuurder. De geraamde kosten zijn 2 à 3 mln en moeten in de jaarrekening worden opgenomen.
* Er had Europees aanbesteed moeten worden; dat is niet gebeurd.


Adviezen Meijer


Raad van Toezicht ZBO vervangen door Raad van Commissarissen. Daardoor betere verantwoording en controle; departement onvoldoende gekwalificeerd.


Nader onderzoek betaling makelaar en rol UWV, zie verder onder.


Brief minister 16.2.02


Minister biedt zijn excuus aan voor het onjuist en onvolledig informeren van de Kamer op grond van informatie van het UWV. De rapportages aan de Kamer van september en oktober bevatte op majeure aspecten onjuiste, althans onvolledige informatie. Met rapport Meijer eens over volgende punten. Met de kennis van nu had ik eerder onafhankelijk onderzoek instellen.
* De huisvestingskosten van UWV zijn op onderdelen zorgwekkend hoog
* de declaratiekosten van de raad van bestuur zijn redelijk en billijk
* de voorzitter van de RvB en het lid belast met de huisvesting hebben gefaald in ordelijke en sober huisvestingbeleid en de informatie daarover naar mij toe
* de sturingsrelatie tussen departement en UWV verbetering behoeft
* nader onderzoek naar de makelaarskosten nodig is.


Bijlage


Tijdspad


29 mei 2003


Bij RTL4 werd bekend dat het UWV voor het nieuwe hoofdkantoor in Amsterdam (La Guardia Plaza) excessief hoge uitgaven zou hebben gedaan.


30 mei vragen


PvdA stelt schriftelijke vragen :(SP en CDA ook). De minister antwoordde dat er niks aan de hand was. Antwoord van voorzitter RvB UWV (3 en 12 juni) geven geen aanleiding tot nader onderzoek Er is sprake was van normale uitgaven.


25 juni AO.


Minister wilde allen een globaal vergelijkend onderzoek: benchmark evenals VVD en CDA. Wij willen onderste steen boven.


26 juni VAO.


Voorafgaand aan het VAO overhandig ik de minister een onderhands stuk waaruit de werkelijke kosten van gebouw B blijken. PvdA dient een motie in. De minister haalt bakzeil en belooft met een nader en vergelijkend onderzoek te komen inclusief precieze kosten gebouw B. Wij hebben onze motie op de toezegging van de minister aangehouden. Minister: Er komen van allerlei kanten nadere gegevens. Ik zeg u toe "dat ik mij een zelfstandig oordeel zal vormen over die gegevens.. over de totale kosten. U kunt ervan op aan dat er in tussen tijd geen gekke of rare dingen gebeuren. Ik ben politiek verantwoordelijk voor wat er gebeurt".


25 september 2003


Brief minister:"Op basis van dit rapport stel ik vast dat de huisvestingskosten UWV vergelijkbaar zijn met die van andere onderzochte bestuursorganen. Gezien deze feiten acht ik het huisvestingsbeleid van het UWV verantwoord."


Oktober


Onderhands memo (klokkenluider) over het wegschrijven van de boardroom van de 12de (RvB) verdieping naar het vergadercentrum op de derde verdieping (UWV-vertrouwelijk).


3 oktober


Onderzoek huisvesting aan de kamer gestuurd. Onderzoek door Twijnstra en Gudde, UWV en SZW/Rijksgebouwendienst.


9 oktober


AO met minister over Onderzoek huisvestingkosten UWV


Quote inbreng PvdA- fractie 9 oktober. De minister is verantwoordelijke voor juiste informatie aan de kamer. In de voorliggende notitie worden de kosten van het gebouw B versleuteld over 5 andere gebouwen. Zo worden de werkelijke kosten weggewerkt. Ik constateer dat de minister zich bewust of onbewust heeft laten lenen voor het verdoezelen van kosten. Het lijkt alsof de minister zich "an die näse herum führen lasst" Maar na een dergelijk voorgeschiedenis mag van de minister gevraagd worden dat hij zich exact laat voorlichten en precies antwoord op de gestelde vragen.


De werkelijkheid is dat het hoofdbestuur van het UWV gehuisvest is in een gebouw waarvan de inrichtingskosten incl. BTW een bedrag van 923 euro per m2 bedragen. (p 14 UWV) En gecorrigeerd op een normale verhouding BVO-VVO 1118¤. Dit bedrag is uitzonderlijk en hoog. De PvdA-fractie veroordeelt deze gang van zaken en spreekt de minister aan op zijn verantwoordelijkheid." Alle fracties vragen inmiddels nadere uitleg.


31 oktober 2003


Brief minister over nader onderzoek huisvestingkosten UWV 26448 nr 93


12 november 2002


AO over opdracht onderzoek huisvesting. Laatste kans voor de minister. Minister biedt aan extern onderzoek met forensische accountants:


9 december


Brief minister over inhuren Wim Meijer. Rapportage voor 1 februari.


30 januari 2004


Minister vraagt uitstel tot 16 januari


16 januari


Rapport Meijer met reactie De Geus en UWV.