Gemeente Zaanstad

Zaanstad publiceert Werken langs de Zaan 2003

donderdag 19 februari 2004

Invloed conjunctuur laat zich voelen

De afdeling Economische Ontwikkeling en Werkgelegenheid (EOW) van de Dienst Stad heeft een nieuwe editie van Werken langs de Zaan uitgebracht. Het rapport biedt inzicht in de ontwikkeling van de Zaanse economie. Uit het rapport komen enkele opvallende punten naar voren. De Zaanse economie kent minder sterke uitschieters -zowel naar boven als beneden- dan de Nederlandse. Dit komt onder meer door de dominante aanwezigheid van de voedingsmiddelenindustrie. De werkgelegenheid is in het afgelopen jaar met bijna 2% afgenomen. Hoewel de industrie een belangrijke werkgever blijft, neemt haar aandeel in de totale werkgelegenheid af. Oorzaken zijn verregaande automatisering en overheveling van productie naar lagelonenlanden. De industriële werkgelegenheid krijgt hierdoor een steeds hoogwaardiger karakter.
De werkgelegenheidsontwikkeling in het creatieve, informatiegeoriënteerde en havenindustriële cluster is matig te noemen. Het verdwijnen van een aantal kantoren en de inkrimping van de werkgelegenheid in de voedingsmiddelenindustrie zijn hier grotendeels verantwoordelijk voor.
De dienstensector is nu de belangrijkste werkverschaffer, waarbij de werkgelegenheid bij de niet-commerciële diensten als gevolg van overheidsinvesteringen groeit.
Sinds twee jaar komen meer bedrijven Zaanstad binnen dan dat er vertrekken. Oorzaak is voornamelijk de ontwikkeling van bedrijventerrein Noorderveld.
De Zaanstreek kent nog altijd een forse uitgaande pendel. Het betreft voor een groot deel hoger opgeleiden die een baan hebben in Amsterdam.

Uit de gegevens over bedrijfslocaties blijkt dat de functiemening van wonen en werken afneemt. De werkgelegenheid verschuift van de binnenstedelijke bedrijfslocaties naar de bedrijventerreinen. Het stationsgebied Inverdan kent nu al een forse toename van de werkgelegenheid in met name de detailhandel, horeca en overheidsgerelateerde diensten. Adviesdiensten doen het momenteel minder goed. Economisch herstel dient zich aan. Het is voor Zaanstad zaak hiervan straks te profiteren. Met de ontwikkeling van onder meer het Hembrugterrein, bedrijvenpark Hoogtij en Inverdan worden in ieder geval de voorwaarden gecreëerd om dit inderdaad te doen.

Door op onderstaande links te klikken kunt u overig nieuws uit de regio vinden.

http://zaanstreek.webregio.nl
www.nhd.nl
www.rtvnh.nl