Gemeente Zaanstad

De B&W-besluiten van week 8

donderdag 19 februari 2004

Groepsrisico geen belemmering voor bouw VMBO-school Krommenie De nieuwbouw van de TRIAS-VMBO in Krommenie zal worden gerealiseerd langs de provinciale weg N0203 en de spoorlijn Zaandam-Uitgeest. Over beide routes vindt transport van gevaarlijke stoffen plaats. Omdat in de school veel leerlingen op één plek zijn geconcentreerd, is bekeken of dit leidt tot onaanvaardbare risicos. Het college van burgemeester en wethouders is van mening de risicos aanvaardbaar zijn, mits er bepaalde maatregelen worden getroffen. Hierdoor kan de bouwvergunning worden afgegeven.
In de nota Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen wordt gesproken over groepsrisicos. De norm die hiervoor is gesteld, is een oriëntatiewaarde. Het college van B&W mag van deze oriëntatiewaarde afwijken, mits zij dit goed kan motiveren. Bij de VMBO-school wordt de oriëntatiewaarde overschreden.
In Nederland heeft nog niet eerder een dergelijk ongeval plaatsgevonden. De kans hierop wordt zeer klein geacht. Desalniettemin heeft het college van Burgemeester en Wethouders besloten om de mogelijkheden te onderzoeken om het effect van een eventuele calamiteit te verminderen door het treffen van voorzieningen aan de gevel van het gebouw. Tevens zal onderzocht worden of de kans op een calamiteit kan worden verminderd door het verlagen van de verkeerssnelheid. Daarnaast wordt een ontruimingsplan opgesteld, wordt het aantal transporten geteld en wordt een rampenbestrijdingsplan opgesteld.

Rapport ´Risicos op en om de Zaan´
Het college heeft het rapport ´Risicos op en om de Zaan´ vastgesteld. De brandweer heeft de risicos in kaart gebracht over het vervoer van gevaarlijke stoffen over de Zaan en eventueel risicodragende bedrijven langs de Zaan. Aan de hand van dit ´risicobeeld´ is onderzocht in hoeverre dit onaanvaardbare risicos oplevert voor de omgeving. Conclusie is dat het risicobeeld de laatste jaren sterk is verbeterd en dat voldaan wordt aan de (toekomstige wettelijke) normen. Het rapport doet een aanzet naar oplossingen om de Zaan en omgeving nog veiliger te maken. Het rapport wordt naar de Gemeenteraad gestuurd.

Voortgangsrapportage brandveiligheid
Het college heeft de Voortgangsrapportage Brandveiligheid januari 2004 voor kennisgeving aangenomen. De rapportage wordt aan de Gemeenteraad gestuurd.

Circusvergunningen
Burgemeester en wethouders hebben voor 2004 aan vier circusondernemers een speelvergunning verleend: Circus Bongo (Vurehout Zandam), Holiday Circus Moscow (de Burcht), Nederlands Circus Herman Renz (de Burcht), Circus Bavaria (Marktplein Wormerveer). Over het tijdstip van de evenementen voert de gemeente nog nader overleg.

Voorbereidingsbesluit Heiligeweg
Om te voorkomen dat er op een gebied bij de Heiligeweg ongewenste ontwikkelingen kunnen plaatsvinden, stelt het college van burgemeester en wethouders aan de Gemeenteraad voor om voor dit gebied een zogenaamd voorbereidingsbesluit te nemen. Het voorbereidbesluit betekent dat de gemeente bezig is een nieuw bestemmingsplan te ontwerpen. Het besluit betekent dat de gemeente ongewenste ontwikkelingen kan tegenhouden. De gemeente is verplicht om binnen één jaar een nieuw ontwerp op tafel te leggen. Dat is in juridische zin nog niet rond. Het plan is in een voorontwerpfase en ligt ter inzage op basis van artikel 6a van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Het plan wordt als ontwerp in juli ter inzage gelegd.

Woningbouwlocaties in Zaanstad
Het college heeft het overzicht Woningbouwlocaties Zaanstad 2004` voor kennisgeving aangenomen. Jaarlijks vervaardigt de gemeente een overzicht van de woningbouwlocaties. De inhoud is een cijfermatige weergave van plannen met betrekking tot woontypologie, differentiatiecategorie, planstadium (van haalbaarheidsstudie tot oplevering), specifieke doelgroepen en locatietype. Het boekwerk dienst als onderlegger om het woningbouwprogramma te sturen en te bewaken met betrekking tot rijks- en gemeentelijke beleidsdoelstellingen en streefpercentages. Het betreft een jaarlijks in de maand januari gemaakte rapportage. In de maand augustus wordt een tussenrapportage gemaakt.

Klimaatbeleid gemeente Zaanstad
Het verdrag van Kyoto, een klimaatsconvenant ondertekend door Rijk, IPO (Inter Provinciaal Overleg) en de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) ligt ten grondslag aan het besluit van het college uit 2003 om te komen tot een Uitvoeringsplan klimaatbeleid. Doelstelling van het klimaatbeleid is een bijdrage te leveren aan de reductie van de uitstoot van broeikassen. Hiervoor is door de Novem een klimaatscan uitgevoerd ten aanzien van het gemeentelijk klimaatbeleid. De resultaten van de klimaatscan geven een duidelijk beeld van de stand van zaken van het huidige energiebeleid en inzicht in de kansen en bedreigingen die voor Zaanstad bestaan in de ontwikkeling van het klimaatbeleid. Aan de hand van de resultaten van de scan zijn de voorlopige ambities bepaald. Het college heeft besloten om deze ambities te vertalen in concrete projecten.
De klimaatscan is op 25 september 2003 uitgevoerd. Daaruit blijkt dat Zaanstad al gedeeltelijk invulling geeft aan het klimaatbeleid. Zo zijn voor het nieuwe stadhuis energieambities opgenomen in het pakket van eisen. Ook voor de nieuwbouwwijk Saendelft speelt energiezuinig en duurzaam bouwen een belangrijke rol. Op het gebied van duurzame energie zijn verschillende locaties aangewezen om windenergie te realiseren en is er een actie 'Zonnig Zaanstad' gehouden om zonne-energiesystemen bij particulieren te realiseren. De ambities van de gemeente zijn verwoord op een ´menukaart´, met daarop de afbakeningen, de specifieke taakstelling en het niveau. Hoe hoger het niveau hoe hoger de inspanning die geleverd moet worden mom CO2-reductie te bereiken. Het college stelt de Gemeenteraad voor om in te stemmen met de ambities in concrete projecten een met het in beeld brengen van de financiële gevolgen.

Door op onderstaande links te klikken kunt u overig nieuws uit de regio vinden.

http://zaanstreek.webregio.nl
www.nhd.nl
www.rtvnh.nl