PERSBERICHT - 2004-02-19

Vliegtuigstoel uitzoeken mogelijk vanaf elke internetverbinding

'Thuis' inchecken kan voortaan bij Basiq Air

Reizigers die met Basiq Air vanaf Schiphol vliegen kunnen voortaan vanaf vierentwintig tot drie uur voor vertrek inchecken, via elke locatie waar er toegang is tot internet. Passagiers kunnen voortaan bijvoorbeeld vanuit huis, het internetcafé of vanaf kantoor een stoel aan boord kiezen en op hun eigen printer de instapkaart uitprinten.

Passagiers met alleen handbagage kunnen met deze instapkaart direct door naar de gate. Passagiers met ruimbagage kunnen deze afgeven bij speciale afgiftepunten en hoeven niet in de rij bij de incheckbalie.

Volgens Onno van den Brink, president-directeur van Transavia, waarvan Basiq Air onderdeel uitmaakt, kan deze ontwikkeling gezien worden als een kleine revolutie in het luchtvervoer.

"Wat we al heel lang willen, is dat het vliegen met minder rompslomp en tijdverlies gepaard gaat en dat reizigers heel gemakkelijk een vlucht kunnen boeken en opstappen. Nadat we al eerder met succes het internetboeken hebben ingevoerd en bij Basiq Air het ticket hebben afgeschaft, is het thuis inchecken nu een belangrijke volgende stap. Vliegen zal daardoor weer leuker worden met meer gemak en tijdwinst. Bovendien zijn wij de eerste low cost luchtvaartmaatschappij, die deze service aanbiedt."

Toenemende verkoop via internet Zowel voor Basiq Air-vluchten als losse stoelen op chartervluchten van Transavia kunnen boekingen uitsluitend nog rechtstreeks - via internet of telefonisch - worden gedaan. Inmiddels behoort Transavia/ Basiq Air tot de top-3 ondernemingen met de grootste online omzet van ons land.

Op de Nederlandse luchtvaartmarkt is Transavia de grootste 'webverkoper'. Medio december werd een record behaald met ruim 30.000 boekingen op één dag. Bij Basiq Air vindt nu zo'n 90 procent van de boekingen via internet plaats en dit percentage neemt nog steeds toe.

Basiq Air vliegt in het zomerseizoen, dat op 28 maart aanstaande begint, vanaf Schiphol op dertien bestemmingen. Daarnaast voert Basiq Air vanaf de luchthaven van Rotterdam vluchten uit op negen bestemmingen. Op termijn wordt het ook voor Basiq Air-passagiers vertrekkend vanaf Rotterdam en voor charterpassagiers mogelijk om via internet in te checken.

Om de herkenbaarheid van Basiq Air te vergroten is vanaf vandaag een eerste vliegtuig beschilderd met de tekst www.basiqair.com.