Ministerie van Defensie


---


---

Marine voltooit zoektocht naar gifvaten

19-2-2004 14:14:00

De Koninklijke Marine heeft de zoekactie naar de 63 vermiste gifvaten in de Noordzee woensdagmiddag (18 februari) voltooid. Het ging om vaten met giftig arseenpentoxide, die het schip Andinet op 21 december vorig jaar verloor op de Noordzee. Een hydrografisch opneemvaartuig en drie mijnenjagers hebben in totaal een route van 185 kilometer lengte uitgekamd. Daarbij zijn echter geen vaten aangetroffen.

Bij de zoektocht is gebruik gemaakt van geavanceerde opsporingsapparatuur. Deze brengt de zeebodem en voorwerpen van enige omvang die zich daarop bevinden nauwkeurig in kaart. Zo zijn er onder meer visnetten gevonden, staalplaten, vuilniszakken en ook een Duitse contactmijn uit de Tweede Wereldoorlog. Maar geen vaten dus. De actie moest overigens meerdere malen worden onderbroken vanwege slecht weer. Boven water zorgde dit voor te hoge golven om de sonar in te kunnen zetten, onderwater beperkte dit het zicht tot slechts enkele centimeters.

De marine heeft tijdens de zoektocht de route gevolgd die de Andinet op 21 december voer. Het karwei zou vrijdag pas klaar zijn, maar door het goede weer konden de vier schepen, eerder terug.

Factsheet opnemingsvaartuigen

Factsheet Alkmaar-klasse