Politie Gelderland-Midden

Elst, Nog 5 verdachten schietpartij Kempke aangehouden
Publicatiedatum: 19-02-2004

Gistermiddag werden naar aanleiding van het onderzoek naar de schietpartij op parkeerplaats het Kempke nog vijf verdachten aangehouden. Eén van werd direct na verhoor heengezonden; van hem bleek geen enkele betrokkenheid bij het misdrijf. De andere vier worden gehoord.

Drie verdachten werden rond 15.00 uur in Didam aangehouden in hun auto. Het gaat om een 31-jarige man uit Didam, een 25-jarige man uit Brummen en de man die na verhoor vrij werd gelaten en geen verdachte meer is. De 31-jarige man wordt ervan verdacht de Heterenaar in de nacht van 1 november te hebben neergeschoten. De 25-jarige man wordt ervan verdacht bemiddeld te hebben bij de geplande verkoop van het vuurwapen. Beiden leggen ten aanzien van deze verdenkingen een bekennende verklaring af.

Vervolgens werden nog twee aanhoudingen verricht in Doetinchem en in Zutphen. Een 35-jarige man werd in zijn woning in Doetinchem aangehouden wegens verdenking van betrokkenheid bij de schietpartij. Een 21-jarige Zutphenaar werd in zijn woning aangehouden wegens verdenking van het in bezit hebben van het vuurwapen dat bij de schietpartij is gebruikt. Het wapen is in beslag genomen. Nader onderzoek moet uitwijzen of het inderdaad om dit wapen gaat.

De twee hoofdverdachten, de 31-jarige man uit Didam en de 35-jarige man uit Doetinchem, worden voorgeleid aan de rechter commissaris. Er zal worden gevraagd om hun in bewaringstelling.

De 42-jarige verdachte uit Arnhem die al sinds dinsdag 10 februari vast zat, maar enige betrokkenheid bij de schietpartij bleef ontkennen, is vanmiddag in opdracht van de officier van justitie in vrijheid gesteld.

Locatie overval bewust gekozen
Naar de precieze toedracht van de schietpartij wordt op dit moment nog nader onderzoek verricht. Uit de verklaringen van de verdachten komt al wel naar voren dat de schietpartij een gevolg was van een roofoverval. Het slachtoffer verweerde zich toen hij het wapen zag waarna er meerdere malen werd geschoten. De overvallers zijn er vervolgens zonder buit vandoor gegaan.
Het misdrijf werd gepleegd op een parkeerplaats die ook bekend staat als homo-ontmoetingsplaats. Het is geen toeval dat de overval juist hier plaatsvond. Een verdachte verklaart bewust hier naar toe te zijn gegaan, `omdat die homo's toch geen aangifte doen'. De politie is zich ervan bewust dat personen die naar dergelijke ontmoetingsplaatsen gaan over het algemeen anoniem willen blijven en heeft daar ook respect voor. Echter, op dit moment kan niet worden uitgesloten dat de aangehouden verdachten wellicht méér dergelijke misdrijven op hun geweten hebben. Mensen die informatie hebben worden dringend verzocht hiervan toch melding te maken. Dat kan ook via Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800-7000.

voor nadere informatie:
Miriam van de Geer
Politiedistrict Rivierenland
0316-368031

---