Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

RIO's worden één landelijke organisatie

Het ministerie van VWS heeft bekend gemaakt dat de tachtig regionale indicatieorganen (RIO's) vanaf 2005 opgaan in één landelijke organisatie: het Landelijk Centrum Indicatiestelling zorg (LCI). Met de centralisatie wil staatssecretaris Ross bereiken dat de RIO's meer op dezelfde manier hun werk gaan doen. Voor mensen met een spierziekte kan dit een gunstige ontwikkeling zijn, vindt de VSN.

'Het centraal regelen van de indicatiestelling is nodig voor het bereiken van kwaliteit, uniformiteit, doelmatigheid en efficiënte bedrijfsvoering', aldus Ross in een brief aan de Tweede Kamer. Voor de cliënten verandert er volgens de staatssecretaris niets; de indicatie voor de AWBZ-zorg blijft via lokale indicatieloketten lopen.

Het bestuur van het LCI in oprichting start, onder voorzitterschap van de heer F. Buurmeijer, vanaf medio februari 2004 met de vormgeving van de nieuwe landelijke organisatie. Na de voorbereidende werkzaamheden zal het LCI vanaf 1 april 2004 formeel zijn sturende rol op zich nemen. Vanaf 1 januari 2005 wordt die officieel. Intussen wordt de wet aangepast om het centraliseren van de indicatiestelling mogelijk te maken.

Op dit moment wordt de indicatiestelling uitgevoerd door tachtig Regionale Indicatieorganen (RIO's). Daarvan hebben er zestig een stichtingsvorm. Twintig maken deel uit van de gemeentelijke organisatie, meestal de GG&GD. Daarnaast geven het Landelijk Centrum Indicatiestelling Gehandicaptenzorg en de Commissies langdurige zorgafhankelijken in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) indicaties af. De laatstgenoemden doen dat onder verantwoordelijkheid van de RIO's.

Doel van de centralisatie is om meer uniformiteit, kwaliteit en doelmatigheid in de indicatiestellingen te bereiken. Verschil van inzicht en aanpak van de verschillende indicatieorganen kan beter worden voorkomen. Tevens kunnen wijzigingen in de AWBZ via het LCI, dat onder de verantwoordelijkheid van de staatssecretaris van VWS gaat vallen, door de regionale indicatieorganen worden uitgevoerd.

Uitkomst van de verandering moet zijn dat een zo klein mogelijk landelijk bureau de indicatieorganen centraal stuurt en ondersteunt. In de aanloop naar de nieuwe organisatie zullen de bestaande RIO's worden losgeweekt uit de gemeentelijke structuur. Medewerkers krijgen zo snel mogelijk duidelijkheid over hun positie via een Sociaal Plan. De nieuwe uitvoeringsorganisatie zal een zelfstandig bestuursorgaan of een agentschap worden.

De overgangsperiode wil de staatssecretaris zo kort mogelijk houden, rekening houdend met de redelijkheid waarin omschakeling mogelijk is. Alle betrokkenen is op het hart gedrukt dat tijdens de verbouwing de verkoop gewoon doorgaat.

De alledaagse praktijk van de indicatiestelling mag volgens haar niet lijden onder de veranderingen. Waar stagnatie dreigt, zullen acties worden ondernomen om achterstanden te voorkomen. 19 februari 2004

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400