Gemeente Hoogeveen


---

19 februari 2004

Voorlopig geen AZC in Hoogeveen

Er komt geen asielzoekerscentrum met 800 plaatsen aan de A.G. Bellstraat in Hoogeveen. Voorlopig wordt ook geen plan gemaakt voor een kleiner centrum. Dat heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) laten weten aan de gemeente Hoogeveen.

Het COA moet inkrimpen omdat onder de nieuwe - strengere - Vreemdelingenwet de toestroom van asielzoekers drastisch is afgenomen. De uitstroom uit de opvang overtreft de instroom. Hierdoor is er sprake van een verdere afname van de bezetting van de centrale opvang.

Het COA zal de grond vooralsnog aanhouden en zich beraden over de bestemming van het terrein. Het COA zal haar perceel onderhouden als een bedrijfsterrein om te voorkomen dat het verwildert.

Voor de komst van een AZC heeft de gemeente enkele jaren geleden een bestemmingsplanprocedure in gang gezet. De procedure is stopgezet na bezwaren van omwonenden met als gevolg de intrekking van de bouwvergunning. Deze procedure gaat nu in de ijskast.

Het college en de gemeenteraad van Hoogeveen hebben zich in het verleden uitgesproken voor de komst van een asielzoekerscentrum aan de A.G. Bellstraat. Aan dat standpunt verandert niets.

Wethouder Thijs Leistra (ruimtelijke ontwikkeling) is niet blij met de nieuwste ontwikkelingen. "Ik vind het bijzonder jammer dat er nu zo lang onduidelijkheid blijft bestaan en dat het terrein niet wordt bebouwd", aldus Leistra.

Geschiedenis

Enkele jaren geleden - toen er nog plannen waren voor de bouw van een AZC - trokken burgemeester en wethouders van Hoogeveen noodgedwongen de bouwvergunning in. Bezwaarmakers hadden aangevoerd dat er geen centrum mocht komen, omdat de locatie binnen de geluidszone van het vliegveld Hoogeveen ligt. De Raad van State gaf hen gelijk. Verblijf in een permanent asielzoekerscentrum werd toen nog gezien als 'wonen' in de zin van de Wet Geluidhinder.

Inmiddels is de wet op dit punt gewijzigd en is de vestiging van een AZC binnen een dergelijke zone nu wel mogelijk.

© Copyright Gemeente Hoogeveen