Gemeente Woerden

Aandacht voor betaalbare woningen in Woerden

Het is belangrijk dat Woerden ook voor bewoners met een laag inkomen voldoende kwalitatief woningaanbod heeft. Deze zorg wordt gedeeld door de woningcorporaties en de gemeente. Beide partijen pakken hun verantwoordelijkheid op en hebben nu duidelijke afspraken gemaakt. Op 18 februari hebben de Stichting Woonbelangen Weidegebied, de Woningbouwstichting Kamerik, GroenrandWonen en de gemeente Woerden onder deze prestatieafspraken hun handtekening gezet.

Duidelijke afspraken
De woningbouwcorporaties streven ernaar dat 20 % van hun woonvoorraad bestaat uit goedkope woningen en 90% uit betaalbare woningen. Goedkope woningen zijn woningen met een huurprijs tot 317,03; betaalbare woningen hebben een huurprijs van maximaal 486,30 per maand. De gemeente is verantwoordelijk voor de randvoorwaarden. Zo zorgt de gemeente ervoor dat de grondprijs die de corporaties voor sociale nieuwbouw moeten betalen niet te hoog is. Ook zal er maximaal gebruikt gemaakt worden van subsidiemogelijkheden. En wanneer woningen in de goedkope sector verkocht worden kijkt de gemeente of er een anti-speculatiebeding van toepassing zal zijn.

Wijkgericht werken
De gemeente en de woningbouwcorporaties zijn het er over eens dat herstructurering van de bestaande woningvoorraad wenselijk is. Plannen rond sloop met vervangende nieuwbouw, aanpassing, modernisering en verkoop van woningen moeten aansluiten op de plannen op kern-, wijk- en buurtniveau. Het sociaal plan, waarin bijdrage over verhuis- en inrichtingskosten wordt door de corporaties opgesteld in samenspraak met de huurderbelangengroepering en de wijk- en dorpsplatforms. Per wijk en per kern wordt een visie ontwikkeld waarin onder meer het beheer en de inrichting van de buitenruimte en de woningvoorraad beschreven is.

Kwaliteit en veiligheid
In de prestatieafspraken gaat het niet alleen over aantallen. Ook de kwaliteit van de woningen is een punt van zorg. Er wordt gestreefd naar de eisen van Woonkeur. Wanneer woningen leeg komen worden ze zo aangepast, dat ze voldoen aan de eisen van het politiekeurmerk Veilig Wonen. Daarnaast streven de corporaties in nauwe samenwerking met de gemeente naar het realiseren van het keurmerk Veilige Woonomgeving in complexen, buurten en/of wijken.

Bijzondere doelgroepen
Ouderen, gehandicapten, jongeren, maar al te vaak hebben deze mensen een laag inkomen. Zij zijn dan ook een specifieke doelgroep voor de woningbouwcorporaties. Er wordt een overzicht gemaakt van de woonbehoefte van deze bijzondere groepen. Ook wordt er gekeken hoe de doorstroom van ouderen van een grotere woning naar een kleine levensloop bestendige woning kan worden bevorderd. De gemeente neemt het voortouw in de ontwikkeling van een nieuw systeem voor de verdeling en toewijzing van woningen die geschikt zijn voor zorg aan huis en onderzoekt de haalbaarheid van activiteiten op het gebied van wonen, welzijn en zorg. De corporaties nemen o.a. de ontwikkeling van woonzorgcomplexen op zich. Een bijzondere doelgroep zijn mensen die na herhaaldelijke wanbetaling en/of ernstige overlast uit huis gezet zijn. Voor hen wordt een Tweede Kans Beleid ontwikkeld. Er wordt gekeken of zij een tweede en tevens laatste kans kunnen krijgen.

Kleine kernen
In kleine kernen hebben bewoners vaak moeite een passende woning te vinden. De gemeente en de corporaties zullen zich inspannen om deze situatie te verbeteren. Waar mogelijk worden regelingen toegepast die dit vergemakkelijken. Bijzondere aandacht gaat uit naar de toewijzingsprocedures.