Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 19-2-2004

Nieuw systeem voor vervoersvoorziening buiten regio voor gehandicapten

Per 1 april komt er een nieuw systeem voor sociaal en recreatief vervoer buiten de regio voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Dat schrijft staatssecretaris Ross-van Dorp vandaag aan de Tweede Kamer. De nieuwe reisservice, genaamd Valys, zal als opvolger van TraXX - tegen OV-tarief - taxivervoer gaan verzorgen voor gehandicapten. Valys zal worden uitgevoerd door Transvision in opdracht van VWS.

In het oude "TraXX-systeem" reisden klanten veelal uitsluitend per taxi, terwijl het aanvankelijk toch de bedoeling was dat een deel van de reis ook per openbaar vervoer werd afgelegd. Veel mensen hadden wel een TraXX pas, maar maakten nauwelijks gebruik van het systeem. Het nieuwe systeem, Valys, zal nadrukkelijker gebruik maken van de reismogelijkheid per openbaar vervoer. Taxivervoer beperkt zich dan tot vóór- en natransport of bovenregionale ritten waarbij gebruik van de trein niet praktisch is.

Om te voorkomen dat openbaar vervoer ook bij dit systeem door louter taxivervoer wordt vervangen, is een limiet gesteld aan het aantal taxikilometers per gebruiker. Iedereen krijgt voor het restant van 2004 standaard een persoonlijk kilometerbudget van 275 km. Wie door de aard van zijn ziekte of handicap onmogelijk met de trein kan reizen en geen eigen vervoersalternatief heeft, krijgt een hoger kilometerbudget, met het dubbele aantal kilometers van 550.

Tarief

In het TraXX systeem moesten klanten het kilometertarief van het treintraject betalen, ook al reed de taxi rechtstreeks naar de bestemming. Vooral wanneer tussen de taxiroute en het treintraject grote verschillen zaten, kwam dat als oneerlijk op gebruikers over. Bij Valys wordt de kilometerprijs gebaseerd op het kortste traject en een gemiddeld OV-kilometertarief van 0,16. Wanneer het budget op is, kan tegen een gereduceerd taxitarief van 1,25 worden gereisd. Ook de inspraak die gebruikers hebben bij de vervoerder is verbeterd. Zo mogen gebruikers meepraten over keuze van taxileveranciers, het materieel en het personeel. Ook kan de vervoerder een sanctie krijgen wanneer deze zaken in de ogen van gebruikers onder de maat zijn. Er komt een onafhankelijke klachtencommissie om dat te beoordelen.

Voor wie?

Mensen met een vervoershandicap kunnen een pas aanvragen met een bewijs van een Wvg-voorziening (vervoersvoorziening, rolstoel of scootmobiel), met een gehandicapten-parkeerkaart of met een OV-begeleiderskaart. De Valys-pas geldt in principe voor 3 jaar en kost 6,80. De voormalige ca. 55.000 TraXX-gebruikers krijgen vanaf deze week meer informatie over het nieuwe systeem.