Politie Groningen

Persberichten donderdag 19 februari 2004

Provincie Groningen 19-02-2004 -

Groningen: onderzoek naar dood Ben Stubbe
De politie is in het onderzoek naar het overlijden van de 55-jarige Bernardus Maria (roepnaam Ben) Stubbe, die op 10 februari levenloos werd aangetroffen in het water bij zijn woonboot in het Hoendiep, op zoek naar mensen die Stubbe na 1 januari 2004 nog gezien en/of gesproken hebben. De heer Stubbe is 180 cm lang, tenger postuur, kort grijzend haar en heeft blauwe ogen. Hij ging veelal gekleed in een blauw bomberjack. Mensen die Bernardus Stubbe na 1 januari nog ergens gezien of gesproken hebben en waarmee de politie nog geen contact heeft gehad worden verzocht te bellen naar de politie, via 0900 8844 (lokaal tarief).

De politie startte na het aantreffen van het levenloze lichaam van Stubbe op 10 februari een onderzoek. Hij was voor het aantreffen al enkele weken vermist. De verrichte sectie op het lichaam kon vooralsnog geen duidelijke oorzaak aanwijzen voor het overlijden. Nader forensisch onderzoek wordt uitgevoerd. Uit het onderzoek is nog niet naar voren gekomen hoe en wanneer het slachtoffer om het leven is gekomen. Daarom wil de politie nadere informatie van mensen die iets meer weten over de laatste levensdagen van de man. De politie kan op dit moment een misdrijf niet uitsluiten maar de mogelijkheid dat de man door een ongeluk om het leven is gekomen staat ook nog open. In het opsporingsprogramma Opsporing Noord van RTV Noord is woensdagavond aandacht gevraagd voor deze zaak.

Groningen: fietsendieven aangehouden
Een 36-jarige Stadjer werd woensdagavond betrapt op het stelen van een fiets in de Moesstraat. De man verklaarde de fiets niet gestolen te hebben maar gevonden. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. In de Nieuwe Boteringestraat werd een 39-jarige Groningen woensdagmiddag gezien die op een gestolen fiets reed. Hij verklaarde het rijwiel (met een nieuwwaarde van 1750 euro) gekocht te hebben voor 50 euro. Proces-verbaal is uitgeschreven. Dezelfde middag werd in de Schoolstraat een 30-jarige Stadjer op een fiets met een verbroken slot gezien. Hij verklaarde de fiets voor een klein bedrag van een junk te hebben gekocht. Ook tegen hem werd een proces-verbaal opgemaakt. Een bekende fietsendief werd woensdagnacht in de Naberpassage betrapt bij het openbreken van een fietsslot. Met een keitje sloeg hij het kabelslot kapot. De man is meegenomen naar het bureau en ingesloten voor nader verhoor en onderzoek.

Groningen: rolstoeler betrokken bij aanrijding
Op de kruising van de Paterswoldseweg met de Muntinglaan verleende een 39-jarige man uit Groningen in een rolstoel geen voorrang aan een 40-jarige automobilist uit Groningen. Als gevolg van de botsing werd de minder valide man uit zijn stoel geslingerd en kwam op het wegdek terecht. Met onbekend letsel is de man naar het ziekenhuis gebracht.

Groningen: illegale plakker
Een 28-jarige man uit Groningen kreeg woensdagmiddag een proces-verbaal voor het illegaal plakken van posters op een voormalig winkelpand aan de Stoeldraaiersstraat. Nadat de man door stadswachten was gewaarschuwd ging hij later door met zijn plakactiviteiten. De plakattributen zijn bij de politie achtergebleven.

Groningen: dreiging bij ruzie met messen
De politie hield woensdagmiddag drie mannen en een vrouw aan voor betrokkenheid bij een ruzie in de Peperstraat waarbij met messen gedreigd en gestoken zou zijn. Voor zover de politie heeft kunnen nagaan is er niemand geraakt. Voor zover de politie nu heeft kunnen nagaan kwamen een 18-jarig meisje uit Groningen en haar 27-jarige vriend uit Bedum twee 18-jarige jongens uit Groningen tegen waarna om onduidelijke reden een ruzie ontstond. De mannen zijn ingesloten voor verhoor en nader onderzoek.

Musselkanaal: alcomobilist
Een 47-jarige inwoner van Musselkanaal is woensdag rond middernacht in zijn woonplaats aangehouden voor het rijden onder invloed. Agenten constateerden bij een routinecontrole dat hij zichtbaar onder invloed van alcohol was. Hij moest mee naar het politiebureau waar bleek dat hij ongeveer 1.6 promille alcohol in zijn bloed had. Hij vond de uitslag te hoog waarop hij een contra-expertise aanvroeg. Dat betekende dat een arts alsnog bloed bij hem afnam voor een second opinion in het laboratorium. Hij moest daar ruim 80 Euro voor neerleggen. Op basis van de uitslag van de politiecontrole moest hij zijn rijbewijs inleveren. Na verhoor kon de man weer op eigen gelegenheid naar huis.

Stadskanaal: bromfietser onder invloed
Een 42-jarige bromfietser uit Wildervank is woensdagavond op het Raadhuisplein aangehouden voor het rijden onder invloed. Onderzoek aan het politiebureau gaf aan dat de man ongeveer 1.4 promille alcohol in zijn bloed had. Tevens bleek dat hij geen bromfietscertificaat had. De bromfietser werd gecontroleerd omdat hij geen valhelm droeg De politie maakt proces-verbaal op voor de verschillende overtredingen.

Noordhorn: alcomobilist
Een 30-jarige automobilist uit Leek is woensdag kort na middernacht op de Friesestraatweg bij Noordhorn aangehouden voor het rijden onder invloed. Betrokkene bleek 1.4 promille alcohol in zijn bloed te hebben Zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Winschoten: bromfietscontrole
De politie heeft woensdagmiddag in Winschoten een uitgebreide bromfietscontrole gehouden Vier motorrijders hebben in Winschoten en directe omgeving circa 30 bromfietsers geselecteerd voor een nadere controle op de Venne waar onder meer een rollertestbank stond om het vermogen van de bromfietsen te testen. Daarbij bleek dat in 7 gevallen de constructiesnelheid werd overschreden. Verder werden nog bekeuringen uitgedeeld voor het niet dragen van de kinband van de helm (2), het niet bij zich hebben van een verzekeringsbewijs of bromfietscertificaat, een defecte voorrem en het ontbreken van een gele plaat.

Nieuw Scheemda- Delfzijl: hennepkwekerijen
De politie heeft woensdagmorgen in een schuur van een woning aan de Hamrikkerweg in Nieuw Scheemda een hennepkwekerij ontmanteld. Het ging om kleinere kwekerij met ongeveer 160 planten. De planten en de apparatuur zijn vernietigd. Tegen de 29-jarige bewoner wordt proces-verbaal opgemaakt. Tegen een inwoner van de Zeis in Delfzijl werd eveneens proces-verbaal opgemaakt voor een kwekerij. De politie trof daar op de eerste verdieping van de woning ongeveer 100 planten aan. Ook deze planten en de bijbehorende apparatuur werd weggehaald en vernietigd. Bij een 58-jarige bewoner van de Hoenderhof in Delfzijl werden ruim 200 planten en 170 stekjes meegenomen en vernietigd. Evenals de apparatuur.

Uithuizermeeden: bromfietser bekeurd voor forse overtredingen Twee bromfietsers, een 19-jarige inwoner van Uithuizermeeden en een 16-jarige inwoner van Roodeschool, zijn woensdag bekeurd voor het rijden met een te hoge snelheid. De politie pikte het tweetal op de Hooilandseweg op richting Uithuizermeeden. Beiden reden met een hoge snelheid en konden pas op de Hoofdstraat in Uithuizermeeden gevolgd worden om de snelheid te meten. Daarbij bleek dat ze ruim 70 km/u reden, terwijl maximaal 30 km/u was toegestaan. Tevens staken ze roekeloos, met dezelfde snelheid, verschillende kruisingsvlakken over. De twee werden tot stoppen gedwongen en gesommeerd om de bromfietsen over te brengen naar het politiebureau Daar bleek dat de 19-jarige jongen de bromfiets niet had verzekerd. De bromfiets zijn voor nader onderzoek uit het verkeer genomen.

Ten Boer: bekeuringen voor niet handsfree bellen
de politie heeft woensdag tijdens een onopvallende motorsurveillance op de Provincialeweg tussen Groningen en Delfzijl zeven automobilisten bekeurd voor het zogeheten handheld bellen. Ze kregen een transactie van 140 Euro.

Ten Boer: posterplakker bekeurd
Een 32-jarige inwoner van Groningen is woensdagmorgen bekeurd voor het illegaal plakken van posters op een Elektriciteitskast aan de Lindenstraat in Ten Boer. Verder zijn circa 200 posters die hij nog bij zich had in beslag genomen.

Snelheidscontroles
Op de Friesestraatweg bij Aduard zijn woensdagmorgen 1275 voertuigen gecontroleerd op snelheid. Daarvan reden er 15 te hard. De hoogst genoteerde reed 109 km/u waar maximaal 80 mocht worden gereden. Op de Provincialeweg bij Delfzijl werden 436 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 20 te hard op een weggedeelte waar maximaal 80 mocht worden gereden. Op de Mensumaweg bij Oldekerk (60 km-zone) werden tussen 7.30 en 8.30 uur drie overtredingen geconstateerd. De hoogst genoteerde reed 92 km/u. Een 45-jarige automobilist uit Tolbert bleek een radardetector in zijn auto te hebben. Deze werd in beslag genomen.