Vlaamse overheid

Nieuwsflash vanop Flanders DC - Leuven

Op Flanders DC heeft Europees Commissaris voor Onderzoek en Ontwikkeling Philippe Busquin een opening gemaakt om Europese Onderzoeksfondsen open te stellen voor niet- Europese regio's die lid zijn van Flanders DC. Meneer Busquin maakte dit bekend aan Patricia Ceysens, voorzitter van Flanders DC en Vlaams minister van Buitenlands Beleid, en Bart Somers, minister-president van de Vlaamse regering. Flanders DC is het wereldwijde netwerk van regio's die voortrekker zijn op het vlak van de creatieve economie. Zij zijn vandaag voor het eerst bijeen in Leuven onder impuls van de Vlaamse regering.

Eerste keer in Europese Geschiedenis

De Europese Commissie zegt dat het de eerste keer is in de geschiedenis van Europa dat een regio erin slaagt om met acht andere regio's uit de hele wereld en met de steun van de Commissie de sprong naar de creatieve economie te wagen. Vandaag besteedt de Europese Commissie 17,5 miljard euro aan onderzoeksprojecten over vier jaar. De Commissie heeft vorige week een voorstel gedaan om dat bedrag te verdubbelen.

Philippe Busquin was onder de indruk van de opvolger van Flanders Technology, Flanders DC. Busquin vindt Flanders DC van cruciaal belang om de Lissabon norm te halen die Europese regio's oplegt om 3% van hun bruto regionaal product aan onderzoek te besteden. Daarom wil de Europese Commissie, onder bepaalde voorwaarden, voorstellen om Europese Onderzoeksfondsen open te stellen voor het Flanders DC netwerk van wereldwijde regio's.

De fondsen waarop het voorstel betrekking heeft vallen vandaag onder ERANET, het derde grootste Europese subsidiefonds. Dat is een fonds dat projecten die door verschillende administraties van Europese regio's samen worden ingediend subsidieert en op mekaar afstemt. Vandaag komen projecten met regio's van buiten Europa niet in aanmerking.

Patricia Ceysens: "Ik ben ontzettend blij met dit resultaat. Onderzoeks- en Ontwikkelingsprojecten hebben immers nood aan schaal om succesvol te kunnen zijn. Dit bewijst dat Flanders DC een stap in de goede richting is. Ik wil blijven verder werken om van de Vlaamse economie een creatieve economie te maken samen met een open netwerk van wereldregio's."

"Geen windeiren"

Patricia Ceysens wil als minister van Buitenlands Beleid, samen met Dirk Van Mechelen, minister van Innovatie, haar stem laten horen binnen de Europese Raad om een dergelijk Commissie voorstel te steunen.

"Vlaanderen heeft bijvoorbeeld veel te winnen als het onderzoek op het gebied van de biotechnologie zou coördineren met Baden-Württemberg maar ook met Maryland in de Verenigde Staten. Onderzoek en Ontwikkeling kunnen veel meer impact hebben als we gecoördineerd werken en op wereldschaal. En dat zal de Vlaamse creatieve economie en tewerkstelling in Vlaanderen geen windeieren leggen," aldus Ceysens.

info : Lorin Parys, woordvoerder van
minister Ceysens- tel. (02) 553 12 39 GSM. 0476 45 34 01
e-mail: lorin.parys@vlaanderen.be;
michel.debruyne@vlaanderen.be


---