Provincie Flevoland




Flevoland ziet kansen op vervolg Europese steun

De voorstellen van de Europese Commissie voor de structuurfondsen in de periode 2007-2013 liggen grotendeels in lijn met de opvattingen van de provincies. Dat zegt gedeputeerde Harry Dijksma van de provincie Flevoland, tevens portefeuillehouder Europese Zaken van het InterProvinciaal Overleg (IPO). Dijksma heeft de voorstellen die woensdag 18 februari door Europees commissaris Barnier werden gepresenteerd, met instemming begroet en constateert dat er voor Flevoland en andere provincies goede kansen zijn om na 2006 geld te krijgen uit Brussel voor versterking van de regionale economie.

De voorstellen van eurocommissaris Barnier betekenen een breuk met de structuurfondsen tot nu toe. Verreweg het meeste geld zal naar de nieuwe overwegend armere lidstaten gaan. Nederland zou volgens de voorstellen van de Commissie toch ook nog steeds geld uit de structuurfondsen ontvangen; in de wandelgangen wordt gesproken over ca. 2 miljard euro tegen ruim 3 miljard voor de huidige periode. Dit geld zal veel meer dan tot nu ingezet moeten worden op het versterken van de regionale concurrentiekracht. Toekenning van het geld zal in de toekomst, naar het oordeel van de Commissie, gebeuren op basis van een aantal nieuwe criteria, zoals innovatie, kenniseconomie en duurzaamheid, maar ook werkgelegenheid, scholing en integratie.

De Nederlandse provincies kunnen zich goed vinden in deze nieuwe criteria. Gedeputeerde Dijksma: Wij hadden hierop ook aangedrongen. Er wordt ingezet op economische kansen in de regios, evenals op groeimogelijkheden.

Daarnaast zijn de provincies blij met de aankondiging dat de Commissie een hogere prioriteit wil geven aan internationale samenwerking van regios. Ze hadden een grotere nadruk op dit deel van de
structuurfondsen bepleit en zijn dan ook verheugd dat de Commissie hiervoor meer geld wil vrijmaken.

In haar voorstellen dringt de Europese Commissie sterk aan op een intensivering van de samenwerking tussen lidstaat, provincie en gemeente. De provincies vinden ook dat zij een bijzondere verantwoordelijkheid hebben bij de uitvoering van het Europese regionaal beleid. Derhalve zullen er zeer heldere afspraken tussen het Rijk en de decentrale overheden moeten komen aan de hand van regionale ontwikkelingsplannen. Steden zullen binnen deze afspraken een bijzondere positie krijgen als motoren van de economie.

De provincies kunnen ook instemmen met het voorstel van de Commissie om het plattelandsbeleid en delen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid in één programma onder te brengen.

Nu de Europese Commissie haar voorstellen over de vernieuwde opzet voor structuurfondsen heeft gepresenteerd, is het volgens IPO-bestuurder Dijksma zaak dat de Nederlandse regering een constructieve houding aanneemt. Structuurversterking van regios is erg belangrijk; niet alleen voor een jonge provincie als Flevoland, maar ook voor andere provincies met specifieke economische omstandigheden, zegt Dijksma. Den Haag zal daar, met deze voorstellen van de Europese Commissie in de hand, nu echt achter moeten gaan staan.