Politie Limburg-Zuid

Groot aantal misdrijven opgelost

Maastricht 19-02-2004 - Met de aanhouding eind vorig jaar en begin dit jaar van totaal 17 verdachten, een 14-jarig meisje en zestien jonge/mannen, allemaal uit Maastricht, denkt de politie totaal zon 55 misdrijven te hebben opgelost. Zij worden verdacht van inbraken in Maastricht in scholen, bedrijven en kelder/garageboxen, van autodiefstallen en van fiets en bromfietsdiefstallen eind vorig jaar. Drie jongemannen (14 / 15 en 18 jr) ziet de politie als hoofdverdachten omdat zij worden verdacht van betrokkenheid bij de meeste gepleegde feiten.

De politie kwam de bende op het spoor nadat eind oktober vorig jaar op de Hermelijnstraat in Maastricht een snorscooter was gestolen. Bij dat ingestelde onderzoek kwam een van de hoofdverdachten, de 14-jarige jongen in beeld en die werd begin november aangehouden. De snorscooter werd flink beschadigd teruggevonden. Gaande het onderzoek kwamen vervolgens steeds meer gepleegde misdrijven aan het licht en steeds meer verdachten in beeld. De buit bestond uit ondermeer computers, tft-beeldschermen, scanners, printers, autos, fietsen, bromfietsen en bankpasjes waarmee illegaal geld werd gepind. Een deel van de buit zoals pcs, tft-schermen, fietsen en bromfietsen werden bij enkele helers teruggevonden en in beslag genomen. Deze spullen zijn inmiddels teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren. De gestolen autos werden veelal beschadigd of uitgebrand teruggevonden en de politie vermoedt dat met de gestolen autos werd gecrosst en zelfs zogenaamd tikkertje werd gespeeld.

De 14-jarige verdachte is in afwachting van diens berechting geplaatst (bijzondere voorwaarde) in een school met bijzondere begeleidings-/behandelingsvormen in Wezep. Een 15-jarige verdachte zit nog altijd vast (gevangenhouding) wegens recidive (na aanhouding en in vrijheidsstelling pleegde hij weer nieuwe misdrijven zoals bijvoorbeeld autodiefstal. Alle verdachten hebben ieder voor wat betreft hun aandeel bekentenissen afgelegd. De politie zet het onderzoek voort.