Gemeente Amsterdam

Johan Cruijff Schaal tot en met 2008 in Amsterdam Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Amsterdam en de 18 februari 2004 - Marieke Hoekstra

De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal wordt ook de komende vijf jaren in de Amsterdam ArenA gespeeld. Woensdagmiddag is hierover een convenant ondertekend, waarin meerjarige afspraken tussen de partners staan vermeld. Burgemeester Cohen van Amsterdam, directeur Henk Markerink van de Amsterdam ArenA en KNVB-directeur Betaald Voetbal Henk Kesler hebben in Amsterdam hun handtekening gezet onder de afspraken over de wedstrijd- en veiligheidsorganisatie rondom deze traditionele openingswedstrijd van het seizoen.

In de afgelopen jaren is er rondom de Johan Cruijff Schaal een aantal knelpunten geweest. Na een uitgebreide gezamenlijke evaluatie zijn partijen tot constructieve afspraken gekomen. De gemeente Amsterdam hecht veel waarde aan haar rol als speelstad voor deze wedstrijd. De KNVB is organisator van de wedstrijd en daarmee primair verantwoordelijk voor de wedstrijd- en veiligheidsorganisatie.

Het convenant, dat loopt tot 2008, sluit aan bij de beleidsuitgangspunten die staan geformuleerd in het beleidskader bestrijding voetbalvandalisme- en geweld. In het convenant staan verantwoordelijkheden beschreven en worden op hoofdlijnen afspraken gemaakt tussen de betrokken partijen. Zo wordt per wedstrijd door middel van maatwerk een definitief maatregelenpakket samengesteld, afhankelijk van de mate van risico. Afgesproken is dat er bij het duel om de Johan Cruijff Schaal geen belemmeringen zijn ten aanzien van stadionindeling. Uitgangspunt is dat beide supportersgroepen ieder een korte zijde achter de goal toebedeeld krijgen en dat de finalisten ieder 10.000 kaarten kunnen afnemen. Het aanvangstijdstip van de wedstrijd is 18.00 uur of later. Verder is afgesproken dat in de omgeving van de Amsterdam ArenA kleine voetbalgerelateerde evenementen worden georganiseerd. Gezien het belang van de nauwe en constructieve samenwerking tussen alle betrokkenen zal vroegtijdig een aantal voorbereidende overleggen worden georganiseerd.

"Ik ben er trots op dat Amsterdam de speelstad is. Samen met de KNVB en de Amsterdam ArenA zorgen we ervoor dat het duel om de Johan Cruijff Schaal uitgroeit tot de feestelijke openingswedstrijd van het voetbalseizoen.", aldus burgemeester Cohen van Amsterdam.

"De problemen in het verleden waren aanleiding voor een grondige evaluatie. Ik ben content met de meerjarige afspraken. De KNVB hecht veel waarde aan traditie. Een openingswedstrijd met de naam van Johan Cruijff kan natuurlijk alleen maar in Amsterdam worden gespeeld", aldus Henk Kesler.

Directeur Henk Markerink van de Amsterdam ArenA is blij dat de opening van het voetbalseizoen nu vast op de agenda van het stadion staat. "Zo zijn we in staat om er met z'n allen een mooi jaarlijks terugkerend voetbalfeest van te maken".

Pb-028

© Gemeente Amsterdam