Politie Gelderland-Zuid


District Tweestromenland is veiliger geworden
De resultaten van de politie in district Tweestromenland over 2003 laten een positief beeld zien. De productie is fors toegenomen, waar het aantal geregistreerde delicten relatief constant is gebleven. Er zijn veel meer verdachten aangehouden, veel meer dossiers naar justitie verzonden en meer zaken zijn opgelost. Op diverse onderdelen is de productie met 10 tot 20% toegenomen. Vanuit een klantgerichte visie wordt gewerkt aan een palet van aangiftemogelijkheden. De politie in district Tweestromenland is, net als de rest van de regio, in 2003 gestart met het focussen op kerntaken, zoals deze in het Visiedocument van het korps en in het regionaal convenant met de minister zijn vastgelegd. De managementrapportage is eind januari gepresenteerd aan het districtsoverleg. Daarin zitten de burgemeesters van de gemeenten in het district (Millingen aan de Rijn, Ubbergen, Groesbeek, Heumen, Wijchen, Beuningen, Druten, West Maas en Waal) en het Openbaar Ministerie.


In 2003 zijn niet alleen positieve resultaten bereikt, ook hebben veel nieuwe ontwikkelingen plaatsgevonden. Het team Beuningen heeft net als de overige operationele eenheden huisvesting in haar eigen werkgebied gekregen. In Wijchen beschikt het team sinds enkele maanden over mountainbikers om fietssurveillances uit te voeren. De handhaving van de 'kleine norm' heeft volop aandacht gekregen en door de inzet van videosurveillance is een begin gemaakt met de aanpak van grove verkeersovertredingen. Ook zijn belangrijke stappen gezet om daadwerkelijk inhoud te geven aan het streven om via meerdere kanalen voor de klant aanspreekbaar, klantgericht en dienstverlenend te zijn.

Het wordt veiliger

Er is een positief resultaat te zien waar het gaat om veiligheid. Het aantal gestolen auto's daalde van 288 in 2002 naar 212 in 2003. Het aantal auto-inbraken daalde van 1241 in 2002 naar 1170 in 2003. Het aantal zedenmisdrijven is gedaald van 61 in 2002 naar 55 in 2003. Daarnaast is een daling te zien van het aantal geweldsmisdrijven, zoals mishandeling en bedreiging. Het aantal mishandelingen lag in 2003 op 253 tegen 287 in 2002. Het aantal bedreigingen daalde van 173 in 2002 tot 155 in 2003.
Hoewel in het district Tweestromenland volop aandacht is gegeven aan Politie Keurmerk Veilig Wonen en in 2002 een woninginbrakenteam is opgericht, is het aantal woninginbraken helaas gestegen van 354 in 2002 naar 406 in 2003. Door het preventieteam zijn sinds de start van het project tot eind 2003 14784 adviezen verstrekt aan inwoners en 6702 certificaten afgegeven voor woningen die aan de keurmerkeisen voldoen. Inmiddels zijn er voldoende erkende bedrijven waardoor de burger vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid een woning adequaat kan laten beveiligen. Mede gelet op de grote bekendheid van het Politie Keurmerk Veilig Wonen zal de politie in samenwerking met partnerorganisaties komend jaar meer de nadruk gaan leggen op items als Senioren en Veiligheid, Voertuigcriminaliteit en Veilig Ondernemen.


Hoger oplossingspercentage en meer aanhoudingen

In 2003 is de samenwerking tussen de teams met name op het gebied van opsporing verder uitgebouwd. Het oplossingspercentage van opgehelderde misdrijven in het district is gestegen tot 20%, een toename van ruim 4%. In aantallen: 1796 opgehelderde misdrijven in 2003 ten opzichte van 1297 in 2002. Bij geweldsdelicten worden zeer hoge oplossings-percentages gehaald. De aangiftebereidheid is gelijk gebleven.
De politie hield veel meer verdachten aan. In 2002 was het aantal aangehouden verdachten 1035. In 2003 lag dit aantal op 1126. Het aantal ingezonden processen-verbaal en dossiers naar justitie is in 2003 gestegen van 945 naar 1299. Het aantal zaken volgens de AU-procedure (aanhouden en uitreiken van een dagvaarding ter voorgeleiding aan de rechter) verdubbelde bijna tot 321 in 2003.

Verkeersveiligheid (regionaal)

Alle inspanningen van de politie ten aanzien van verkeershandhaving moeten een bijdrage leveren aan het terugdringen van het aantal doden en ziekenhuisgewonden in het verkeer. Als hoofddoelstelling luidt dat er in het jaar 2010 regionaal maximaal 27 dodelijke slachtoffers en 245 ziekenhuisgewonden mogen vallen ten gevolge van een verkeersongeval. De in het convenant afgesproken normen ten aanzien van vijf speerpunten die de verkeersveiligheid sterk beïnvloeden - helm, gordel, rood licht, alcohol en snelheid - zijn in 2003 allemaal gehaald.
Het aantal personen dat na een verkeersongeval overleed daalde van 37 in 2002 naar 31 in 2003. Ten aanzien van het aantal ziekenhuisgewonden zijn op dit moment nog geen officiële cijfers beschikbaar. In april/mei dit jaar worden deze cijfers over 2003 bekend.


Aangifte op afspraak

Na de succesvolle pilot in district Tweestromenland, is aangifte op afspraak ingebed in de organisatie. De pilot is door het korps beloond met de kwaliteitsprijs 2003. Uit onderzoek is gebleken dat deze werkwijze door het publiek zeer positief (cijfer: 8) wordt beoordeeld. Ook zijn in 2003 voorbereidingen getroffen om de mogelijkheid van internetaangifte te realiseren; dit is inmiddels voor burgers in de hele regio operationeel. Met de uitbreiding van het palet aan aangiftemogelijkheden wordt ingespeeld op de wensen en mogelijkheden van onze klanten daarbij rekening houdend met de diverse doelgroepen.

Visie voor 2004

De politie van het district Tweestromenland is tevreden met de resultaten. Het streven is erop gericht volgend jaar met nog betere cijfers te komen. Daarbij wordt nog meer en nog beter samengewerkt met de gemeenten en andere partners in het district om samen de verantwoordelijkheid voor het Integraal Veiligheidsbeleid vorm te geven. De belangrijkste thema's voor 2003 worden verder uitgebouwd. Meer van 'buiten' naar 'binnen' kijken, dat wil zeggen de politiezorg nog beter afstemmen op de problematiek in het werkgebied. Het verder stimuleren van integrale veiligheid. Het versterken van de handhaving, door strenger en consequenter optreden van de politie in de openbare ruimte. Als belangrijkste zal de komende jaren de aandacht voor de opsporing verder worden geïntensiveerd waarbij gefocust wordt op het oplossen van geweldsdelicten en woninginbraken.

Ook in 2004 gaat Tweestromenland voor veiligheid.


Wijchen, 19 februari 2004

Marie-José Verkade
telefoon (06) 53 35 93 79

Noot voor de redactie/

Politie Gelderland-Zuid