Gemeente Brielle


Stankoverlast

Mogelijk stankoverlast bij proefdraaien nieuwe warmtekrachtcentrale

Donderdagavond 19 februari vervolgt Rijnmond Energie in Pernis het proefdraaien van de nieuwe warmtekrachtcentrale. Deze werkzaamheden kunnen mogelijk gepaard gaan met stankoverlast. Vanwege de verwachte (noord)oostenwind is het mogelijk dat de burgers van Rozenburg, Maassluis, Brielle, Westvoorne, Hellevoetsluis, Bernisse en Spijkenisse stankoverlast ondervinden. De stank die men kan ruiken kan omschreven worden als de geur van verbrand kaarsvet.

De eventuele stank kan ontstaan doordat een beschermende waslaag in de nieuwe stoomketel verdampt en via de schoorsteen naar buiten komt. Zoals het er nu uitziet wordt rond 21.00 uur vanavond gestart met het proefdraaien. Vanaf dat moment is stankoverlast mogelijk.

Rijnmond Energie heeft diverse voorzorgsmaatregelen getroffen om de stankoverlast tot een minimum te beperken. Zo wordt in de schoorsteen een geurabsorberend middel aangebracht. In samenwerking met de DCMR is afgesproken dat het verwijderen van de waslaag alleen plaatsvindt bij de meest gunstige weersomstandigheden, waarbij zo min mogelijk mensen last ondervinden. De DCMR Milieudienst Rijnmond heeft in overleg met het bedrijf geëist dat vrijdagochtend 20 februari om 07.00 uur geen stank door deze opstart waarneembaar mag zijn.

Binnen enkele dagen na deze opstart vindt een inspectie van de centrale plaats. Daarna zal een tweede opstart plaatsvinden. Wanneer dit is, is afhankelijk van de weersomstandigheden.

De gehele opstart van deze nieuwe warmtekrachtcentrale van Rijnmond Energie heeft in overleg met de DCMR Milieudienst Rijnmond plaatsgevonden. Rijnmond Energie is in het bezit van de benodigde bouw- en milieuvergunningen.

Ondervindt u stankoverlast dan kunt u 24 uur per dag contact opnemen met de DCMR Milieudienst Rijnmond, telefoon 010-4733333 of www.dcmr.nl.