Gemeente Dongen


Vakjuryprijs ontvangt gemeente Dongen 19-02-2004 16:00

Dongen en Roermond ontvangen Webwijzer Award 2003

De gemeente Dongen en de gemeente Roermond krijgen vandaag, 19 februari 2004, de prijs voor de beste Nederlandse overheidswebsite. Minister Thom de Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties maakt de winnaars bekend op de Kennismarkt Elektronische/Andere overheid. De prijs van tweemaal 10.000 is beschikbaar gesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en wordt jaarlijks uitgereikt door burger@overheid. Tot de overheden die in aanmerking komen voor de prijs behoren meer dan 1000 organisaties met publiekscontacten. Dat zijn behalve gemeenten en provincies ook ministeries, waterschappen, inspecties, politieregios, musea, et cetera.

Voor de Vakjuryprijs zijn 10 websites genomineerd op grond van de Overheid.nl Monitor 2003. De jury keek met de blik van de burger om te zien of niet de technologie dan wel de organisatie centraal stond en of een organisatie met weinig middelen veel bereikt. Alles afwegende wijst de vakjury de gemeente Dongen aan als winnaar voor 2003. Haar sprak bijzonder aan dat het beleid is beschreven vanuit het oogpunt van de burger en duidelijk aangeeft wat het beoogde effect is.

Op basis van een vrije aanmelding koos het publiekspanel van 2000 personen van burger@overheid als winnaar voor de Publieksprijs de gemeente Roermond. Deze site onderscheidt zich volgens de panelleden van andere in duidelijkheid en overzichtelijkheid.

Burger@overheid maakt ook de zogeheten Webflop bekend, een stimuleringsprijs voor de overheid met de twijfelachtige eer de slechtste website te hebben. De Webflop 2003 gaat naar de gemeente Hunsel. Die gemeente bungelt onderaan de ranglijst en blijkt niet zelf haar website bij te houden, maar de verantwoordelijkheid uit handen te gegeven. Daardoor voldoet deze site niet aan de minimumeisen: kan de burger ervan op aan dat de gemeentelijke informatie betrouwbaar, volledig en actueel is? .

De Webwijzer Award is in 1998 ingesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Doel is overheidsorganisaties te stimuleren tot het maken en het beheren van kwalitatief goede websites. De prijs bestaat uit drie onderdelen: een vakjuryprijs voor de beste overheidssite, een publieksprijs voor een website uitgekozen door een burgerpanel en een zogeheten webflop voor de slechtste site.