Ingezonden persbericht


PERSBERICHT februari 2004

ISSO publicatie energetische optimale opwekkingsinstallatie in een WOK

Deze nieuwe ISSO publicatie is van belang voor ondersteuning bij de selectie van een energetisch optimale warmteopwekkings-installatie. De publicatie is geschreven voor kantoorgebouwen waarbij in de warmtebehoefte voor ruimteverwarming voorzien wordt door op zichzelf staande en centraal geplaatste warmte opwekkers (ketel, warmtepomp of warmtekracht)

Essentieel voor ontwerpers
Bij het ontwerpen van een warmte opwekkingsinstallatie wordt vaak vanuit de traditie gekozen voor een bepaalde inpassing. Daarbij wordt voor het bepalen van het energiegebruik vaak gerekend met standaard richtwaarden voor rendementen en COP's. Hierbij wordt meestal geen rekening gehouden met de specifieke eigenschappen als gevolg van hydraulische inpassing, de regeling en de beveiliging van de warmte opwekkingsinstallatie Deze publicatie is opgesteld te ondersteuning van ontwerpers bij de keuze van een energetisch optimale warmte opwekkingsinstallatie. Hierbij kan aan de hand van een samengesteld overzicht een keuze gemaakt worden voor een opwekkingsinstallatie.

WOK
ISSO-publicatie 71 geeft inzicht in de energetische prestatie van verschillende hydraulische schakelingen voor ruimteverwarming voor kantoorgebouwen. Op basis van dit inzicht kan een keuze gemaakt worden voor een energetisch optimale warmteopwekkings-installatie. Naast de energetische prestatie, die uitgedrukt is in het warmteopwekkingskengetal (WOK), wordt ingegaan op systeemeigenschappen, regeling en aanpassingen aan de hydraulische inpassing. Aan de hand van deze gegevens en de opgenomen principeschema's is de basis gelegd voor het ontwerp van een energetisch optimale warmteopwekkings-installatie. De ontwerper kan zelf aan de hand van de resultaten bepalen hoe de vermogensverdeling van de warmteopwekkers gaat worden.

Meer Informatie
Meer informatie is te vinden op de website www.isso.nl. De ISSO 71 kost E 60,- (inclusief BTW en verzendkosten). De uitgave kan worden besteld bij ISSO, Postbus 1819, 3000 BV Rotterdam, of per fax 010-2130384 of per e-mail isso@isso.nl en via de website www.isso.nl.