Gemeente Gouda


datum: 19 februari 2004
contactpersoon: Frans Bruijns, communicatieadviseur gemeente Gouda telefoon: 0182-588903

p e r s b e r i c h t belangenvereniging Goudse Poort en gemeente Gouda

werkzaamheden herstructurering bedrijven-terrein Goudse Poort officieel van start

Wethouder Jaap Warners en Bob Bruijn, voorzitter van de Belangenvereniging Goudse Poort, hebben vandaag om 13.00 uur het officiële startsein gegeven voor de herstructurering van bedrijventerrein Goudse Poort. Gezeten in respectievelijk een shovel en een kraan verrichtten zij de eerste werkzaamheden voor de aanpak van het achterstallig onderhoud in het gebied. De aanpak richt zich in eerste instantie op de aanpassing van het straatprofiel en de herinrichting van de openbare ruimte voor de Antwerpseweg, Gentseweg en Rijsselseweg. De revitalisering van Goudse Poort betreft een ambitieus herinrichtingsplan voor het gebied gelegen tussen de Gouwe, de A12 en de weg Goudse Poort.

Tijdens de persconferentie die gehouden werd in de showroom van Automobielbedrijf Van Beynum aan de Burgemeester van Reenensingel 117, werd duidelijk dat voor de revitalisering onder meer de aanpak van het achterstallig onderhoud noodzakelijk is. Zo is onder meer verhoging van de straten nodig met 35 tot 60 centimeter omdat - zoals op zoveel plaatsen in Gouda - de grond ook hier is verzakt. Na ophoging krijgen de straten een nieuwe wegverharding. Tegelijkertijd met de werkzaamheden wordt de openbare ruimte en het openbaar groen aangepakt, zodat er een meer open karakter ontstaat. Bovendien plaatst de gemeente nieuwe lichtmasten met energiebesparende armaturen. De beschreven werkzaamheden vormen een belangrijke mijlpaal voor het project Goudse Poort en maken deel uit van de meerjarenvisie voor het gebied Goudse Poort. Uiteindelijk doel is verbetering van de uitstraling, van de herontwikkelmogelijkheden en van de bereikbaarheid en ontsluitingswijze.

Het plan van aanpak is opgesplitst in een plan voor de korte termijn en een plan voor de middellange en lange termijn. Voor de korte termijn is de doelstelling om het achterstallig onderhoud weg te werken. In het plan voor de middellange en lange termijn richt de aandacht zich op het verbeteren van de uitstraling, de bereikbaarheid en de mogelijkheden voor herontwikkeling.
Op voorhand is door het college van burgemeester en wethouders uitgesproken dat bij herontwikkeling aanzienlijk hoger gebouwd mag worden om de mogelijkheden van het bedrijventerrein nabij de A12 en A20 beter te benutten.

De revitalisering is een gezamenlijk initiatief van gemeente en ondernemers die zich verenigd hebben in de Belangenvereniging Goudse Poort. Beide partijen streven een hoog ambitieniveau na en willen dat Goudse Poort tot de top 10 van Nederlandse bedrijventerreinen gaat horen. Het
college van burgemeester en wethouders heeft onlangs de Nota van uitgangspunten voor Goudse Poort vastgesteld en in april verschijnt het Masterplan Goudse Poort.

belangenvereniging Goudse Poort

De belangenvereniging Goudse Poort stelt zich tot doel de belangen te behartigen van het bedrijfsleven in Goudse Poort. De vereniging tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door te fungeren als platform voor overleg met overheden en door op te treden als coördinatiepunt van voorzieningen zoals collectief parkeerbeleid, beveiliging, openbaar vervoer, terreinonderhoud, kinderopvang, collectieve databekabeling en collectieve energie-afname.

integrale ontwikkeling

De herontwikkeling van Goudse Poort staat niet op zichzelf, maar zal worden afgestemd op de ontwikkelplannen voor de Spoorzone (herontwikkeling stationsgebied) en de Rijn Gouwe Lijn (Lightrail-verbinding). De Rijn Gouwe Lijn loopt van Gouda naar Leiden en wordt op termijn doorgetrokken naar Katwijk. Deze snelle railverbinding voorziet ook in de mogelijkheid om een voorstadhalte te realiseren ter hoogte van Goudse Poort. Eén van de doelen is om in het Goudse Poort-gebied te komen tot een mobiliteitsplan met als doel de bereikbaarheid van de locatie te verbeteren.

meer arbeidsplaatsen

Het langs de A12 gelegen bedrijvenpark Goudse Poort is in de jaren zeventig ontstaan en kent een veelheid aan functies, zoals kantoren, grootschalige perifere detailhandel, distributiecentra en productiebedrijven. Het bedrijvenpark biedt nu werkgelegenheid aan circa 7.000 mensen. Door de revitalisering kan dit worden uitgebreid naar mogelijk 10.000.


--- einde bericht ---