Gemeente Almere

Forum promotiebus Voor- en Vroegschoolse Educatie in Almere

Donderdag 19 februari krijgt Almere bezoek van de Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) promotiebus van Forum, het instituut voor multiculturele ontwikkeling uit Utrecht. De Amerikaanse schoolbus bezoekt een aantal basisscholen in Almere om peuters te werven voor de Voor- en Vroegschoolse Educatie. De bus staat ondermeer bij basisscholen de Polderhof, de Flevoschool en de Piramide. De gemeente en de peuterspeelzalen hopen met deze actie de aandacht te vestigen op het belang van de VVE en via de ouders de doelgroepkinderen op te sporen.

In de bus kunnen de ouders en kinderen kennismaken met de VVE-programmas. De VVE is erop gericht om achterstanden van jonge kinderen op de peuterspeelzaal zoveel mogelijk weg te werken of te beperken voordat zij naar de basisschool gaan. De kinderen krijgen een op maat gesneden taal- en ontwikkelingsprogramma. Het overgrote deel van de peuters die voor een VVE-programma in aanmerking komen, zijn van allochtone afkomst. De gemeente richt ook de aandacht op kinderen van autochtone ouders, die vanuit een achterstandsituatie aan de basisschool dreigen te beginnen.

Begin februari hebben 15 peuterspeelzaalmedewerkers een training gehad van Forum om doelgroepkinderen te signaleren en hun ouders te attenderen op de peuterspeelzalen met een VVE-programma. Ook Rijksoverheid ziet het belang van de VVE, want dit blijft grotendeels buiten de bezuinigingen in het onderwijs. In Almere wordt al een paar jaar gewerkt aan een goede start voor peuters. De leidsters van de peuterspeelzalen en de leerkrachten van de basisschool zijn speciaal opgeleid. De themas die gestart worden op de peuterspeelzaal worden door de basisschool voortgezet. In Almere zijn zelfs enkele peuterspeelzalen gevestigd in het gebouw van een basisschool. Zo ontstaat een goede samenwerking tussen peuterspeelzaal en basisschool.