Gemeente Almere

Staatssecretaris Rutte op werkbezoek in Flevoland

Staatssecretaris Mark Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft gisteren de gehele dag doorgebracht in Lelystad en Almere op uitnodiging van de provincie Flevoland en het gemeentebestuur van Almere. De staatssecretaris heeft zich uitgebreid laten informeren over vier projecten en samenwerkingsverbanden die in Flevoland zijn ontwikkeld om werkgelegenheid en arbeidsparticipatie te bevorderen.

Rutte heeft zelf uitgebreid met betrokkenen gesproken en verklaarde na afloop, "zijn werkbezoek als enorm nuttig en leuk ervaren te hebben."

Aftrap Zelfstandigenloket Flevoland
Dit nieuwe loket is een initiatief van de zes Flevolandse gemeenten. Het adviseert en begeleidt startende en gevestigde ondernemers. Uniek voor Nederland is het feit dat het loket is gevestigd buiten het gemeentehuis, namelijk in het gebouw van de Kamer van Koophandel in Lelystad. Rutte heeft de aftrap verricht, samen met de zes verantwoordelijke Flevolandse wethouders.

Officiële opening nieuwe huisvesting Stichting Perspectief Na de start van het Zelfstandigenloket, opende Rutte de nieuwe huisvesting van Stichting Perspectief in Lelystad die medewerkers met een gesubsidieerde baan werkervaring en begeleiding biedt. Deze medewerkers hebben een veelheid van taken in onder meer het toezicht op de openbare ruimte, parkeerbeheer en inbraakpreventie waardoor de politie ontlast wordt en meer tijd krijgt voor opsporing en vervolging van strafbare feiten. Stichting Perspectief heeft hoge uitstroomcijfers, want veel medewerkers verwerven op den duur een reguliere baan.

Projectbezoek Rutte aan Flevodrome Lelystad
Door het creëren van een veilige leer- en werkomgeving beoogt het project, deelnemers met een zeer grote afstand tot de arbeidsmarkt, een nieuw perspectief te bieden. Door inzicht te krijgen in de capaciteiten en de sociaalpsychische persoonskenmerken van de deelnemers wordt een traject binnen het leerwerkbedrijf afgesproken. Doel van het project is uitstroom naar een vervolgopleiding, een gesubsidieerde of reguliere baan. De begeleiding is zeer intensief. In Lelystad is de werkomgeving midden in het bos waar boomstammen tot een eindproduct verwerkt worden (bankjes, tafels, speelgoed ed.).

Eind 2002 is ook een project in Almere gestart. Het opknappen van oude metalen boten staat hierbij centraal.

Projectbezoek Rutte aan Meerwerk Almere
De gemeente Almere heeft een projectplan opgesteld dat voorziet in arbeidstraining- en arbeidsparticipatie gericht op onder meer schoolverlaters met een SVO/MLK achtergrond (SpeciaalVoortgezet Onderwijs/ ZeerMoeilijkLerend). Het programma is sterk praktijkgericht, want SVO schoolverlaters vinden leren op school moeilijk, maar kunnen wel gestructureerde werkzaamheden goed verrichten. Veel aandacht ligt op hun begeleiding naar werk en nazorg.