Gemeente Almere

Uitvoeringsfout oorzaak neerstorten balkon

Het neerstorten van het balkon van een woning aan de Schonenvaart 56 in Almere Buiten is het gevolg van een uitvoeringsfout en niet van een ontwerp en/of een constructiefout. Dat hebben medewerkers van de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Almere vanmorgen tijdens een laatste inspectie van het huis definitief vastgesteld.

Uit deze inspectie is gebleken dat het balkon is bezweken omdat de definitieve verankering niet conform de voorschriften is uitgevoerd. In plaats van 6 bouten M20 te gebruiken, zijn slechts 2 montageankers M12 toegepast. Deze ankers waren niet sterk genoeg om de optredende krachten voldoende over te dragen op de verdiepingsvloer waardoor het balkon uiteindelijk is neergestort. Bij de inspectie waren ook de opdrachtgever (Blauwhoed Eurowoningen bv), de aannemer (Ufkes Apeldoorn BV Bouwmij) en de constructeur (Steens B.V.) aanwezig.

Inmiddels is gestart met herstel. De uitvoering daarvan zal grotendeels gebaseerd zijn op het bestaande ontwerp, waarbij ter geruststelling van de bewoner enige aanpassingen worden gedaan. Het balkon was op woensdag 11 februari jl. in de vaart gestort. Gelukkig deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. Het is het enige balkon in dit project van 88 woningen dat zich op de kopgevel van een woning bevindt. De overige balkons hebben een andere
ondersteuningsconstructie waarbij geen risico op instorten bestaat.