BREIN

Stichting BREIN treedt op tegen linken naar illegale muziekbestanden.

Vanmiddag hoorde de rechtbank in Haarlem de pleidooien in de rechtszaak tussen Zoekmp3 en stichting BREIN. Vorig jaar sommeerde BREIN Zoekmp3 te stoppen met het aanbieden van links naar illegale muziekbestanden. Zoekmp3 voldeed niet aan dit verzoek en vroeg de rechter te verklaren of wat zij doen legaal is. BREIN vindt de activiteit van Zoekmp3 onrechtmatig.

BREIN directeur Tim Kuik zegt er het volgende over: 'Het gaat hier niet om een zoekmachine maar om een site met een door Zoekmp3 zelf aangelegde verzameling links naar muziekbestanden die anders praktisch onvindbaar zijn. Deze site is een essentiële schakel in de openbaarmaking van die muziekbestanden. Daarvoor is toestemming van de rechthebbenden nodig, die is er niet en dus is wat Zoekmp3 doet onrechtmatig.'

Dat er ook links naar legale muziekbestanden worden aangeboden doet volgens BREIN niet ter zake. 'Wat opgevraagd wordt zijn links naar populaire muziek waarvan iedereen weet dat die niet legaal gratis te verkrijgen is. Zoekmp3 heeft na onze sommatie ook links naar legale muziek toegevoegd maar dat is een afleidingsmanoeuvre om het ware karakter van de site te verbergen. Waar het om draait is de populaire muziek die iedereen gratis wil downloaden. Dat trekt bezoekers en daarmee verwerft Zoekmp3 inkomsten. Ondertussen lijden de rechthebbenden schade' zegt Kuik.

Zoekmp3 noemt zich een zoekmachine en vergelijkt zich met Google. Volgens BREIN gaat die vergelijking niet op. 'Google is een algemene zoekmachine die op zoektermen het gehele Internet afzoekt. Wat Zoekmp3 doet is iets anders' zegt Kuik. 'Hoe ze zichzelf noemen doet er niet toe. Het gaat erom wat ze doen. Zoekmp3 is een site met een door henzelf aangelegde verzameling links naar muziekbestanden. Die muziekbestanden zouden zonder Zoekmp3 praktisch onvindbaar zijn, ook met Google niet. Zoekmp3 geeft zelfs de passwords bij beveiligde bestanden.'

Het betoog van BREIN is als volgt: Zoekmp3 vist in de internetzee met miljoenen illegale muziekbestanden die voor een individuele gebruiker onvindbaar zijn. Links naar die bestanden worden door Zoekmp3 opgeslagen en geïndexeerd in een databestand. Ook nodigt Zoekmp3 mensen uit om muziekbestanden aan te melden zodat links naar die bestanden ook in het databestand kunnen worden opgenomen. Vervolgens stelt Zoekmp3 dat databestand met uitsluitend links naar muziekbestanden ter beschikking aan het publiek, waardoor die muziekbestanden voor het publiek toegankelijk worden.

Stichting BREIN pakt illegaal aanbod van onder andere muziek op het Internet aan zodat legaal aanbod van muziek een kans krijgt. Stichting BREIN is opgericht in april 1998 en formaliseert de al tientallen jaren bestaande samenwerking tussen auteurs- en naburig rechthebbenden op het gebied van piraterijbestrijding. Stichting BREIN bestrijdt intellectuele eigendomsfraude namens auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers, producenten en distributeurs van muziek, film, video en interactieve software. BREIN speurt naar on- en offline piraterij, neemt civiele actie en levert informatie en expertise voor strafrechtelijke aanpak door de FIOD-ECD. BREIN verzorgt tevens voorlichting aan pers, politiek en publiek.

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tim Kuik, directeur Stichting BREIN, via telefoonnummer 023 7997870.

19 feb 04 17:01