Intel zet plannen uiteen voor platforminnovaties die moeten leiden tot beter beheerbare, uitgebalanceerde en veilige bedrijfsautomatisering

San Francisco, Intel Developer Forum, 19 februari 2004 - Tijdens IDF in San Francisco hebben Intel-executives Bill Siu en Mike Fister laten zien hoe een verscheidenheid aan op Intel gebaseerde computersystemen - uiteenlopend van clients tot back-end servers - voorzien in de automatiseringsbehoeften van organisaties van iedere grootte.

Bill Siu, vice president en general manager van Intels Desktop Platforms Group, introduceerde het concept van het 'digitale kantoor': Intels visie op het verbeteren van de productiviteit en flexibiliteit binnen een veilige en goed beheerde IT-omgeving. Intel kan de platformfunctionaliteit en de bouwstenen leveren die voorzien in een aantal van de belangrijkste behoeften op het gebied van automatisering, zoals onderlinge samenwerking, mobiliteit, veiligheid en beheerbaarheid.

"Bij het digitale kantoor gaat het om het bieden van toegevoegde waarde voor ondernemingen en IT-afdelingen, door te voorzien in de voortdurend ontwikkelende behoeften van beide groepen," zegt Siu. "Voor organisaties bereidt Intel de weg voor om van IT een strategisch bedrijfsmiddel te maken, met producten en technologieën die deze visie ondersteunen."

Innovaties voor het Digitale Kantoor
Siu lichtte verschillende cross-platformtechnologieën toe die Intel momenteel ontwikkelt en die de visie van het digitale kantoor ondersteunen. PC's met de Intel Pentium 4 processor met Hyper-Threading (HT) technologie*, gefabriceerd aan de hand van Intels geavanceerde 90nm chipprocédé (voorheen bekend onder de codenaam 'Prescott'), en de volgende generatie chipset van Intel, met de codenaam 'Grantsdale', vormen de basis voor het digitale kantoor. HT-technologie biedt hogere prestaties voor professionals die meerdere zware toepassingen tegelijkertijd op hun PC draaien. In de toekomst zal HT-technologie gevolgd worden door multi-threading technologie, onder andere door nieuwe processors met dubbele rekenkernen (in feite twee processors op één siliciumchip).

Naast technologische verbeteringen komen er ook nieuwe PC-modellen en -formaten aan. Intel is van plan om 'Balanced Technology Extended', of BTX, voor te stellen als nieuwe standaard voor het ontwerp van moederborden en layouts. Met BTX kunnen PC-ontwerpers krachtige onderdelen voor het digitale kantoor voor het eerst inbouwen in zeer compacte systemen.

Op het gebied van beveiliging zal Intel HT-technologie combineren met een nieuwe technologie die bekendstaat als 'No Execute' (NX) geheugenbescherming en technologie met de codenaam 'LaGrande Technology' (LT) die nieuwe beveiligingsfuncties mogelijk maakt. De NX-technologie wordt reeds toegepast in Intel Itanium 2 processors voor servers en zal vanaf de tweede helft van dit jaar ook beschikbaar komen in clientprocessors. Vanderpool Technology (VT) is de codenaam voor een set hardwareverbeteringen in de processor en chipset die de bedrijfszekerheid en de betrouwbaarheid van het platform verbeteren. Deze technologie zorgt voor een gemakkelijker te beheren kantoorautomatiseringomgeving. Gecombineerd met de juiste software maakt VT het mogelijk om in één PC meerdere, van elkaar onafhankelijke softwareomgevingen ('partities' genaamd) te creëren.

Uitgebalanceerde platforms
Naast het integreren van nieuwe mogelijkheden in zijn chipproducten voor clientsystemen, is het voor Intel tevens noodzakelijk om nieuwe technologieën te ontwikkelen die de back-end van de digitale office-infrastructuur verbeteren.

"Uitgebalanceerde servers en werkstations met de nieuwste platforms vormen de sleutel tot betrouwbare, stabiele en krachtige bedrijfsoplossingen," zegt Mike Fister, senior vice president en general manager van Intels Enterprise Platforms Group.

De verkoop van de Itanium 2 processorfamilie is in 2003 aanzienlijk toegenomen. Meer dan 50 systeembouwers hebben inmiddels ruim 100.000 van deze processors geleverd aan klanten uit de hele wereld. Deze systemen kunnen inmiddels profiteren van ruim 1000 toepassingen die draaien onder verschillende besturingssystemen. Intel blijft deze belangrijke bedrijfsarchitectuur verder ontwikkelen en verwacht hiermee in 2007 een prestatieniveau te bereiken dat twee maal zo hoog is als de Intel Xeon processorfamilie, bij gelijkblijvende kosten.

Intel heeft nieuwe Itanium 2 processors aangekondigd die geoptimaliseerd zijn voor dual-processor systemen. Dit jaar verwacht het bedrijf Intel Itanium 2 processors op 1.4GHz en 1.6GHz uit te leveren, ieder met een buffergeheugen (cache) van drie megabyte. Volgend jaar zullen deze processors gevolgd worden door een nieuwe generatie processors, met de codenaam 'Millington'. Deze zullen weer gevolgd worden door een Itanium 2 processor met twee rekenkernen voor dual-processor servers en werkstations, met de codenaam 'Dimona'.

De eerste Itanium 2 processor met meerdere rekenkernen, met de codenaam 'Montecito', wordt in 2005 verwacht en zal ondersteund worden door de derde generatie Intel-chipsets voor de Itanium processor, bekend onder de codenaam 'Bayshore'. Bayshore biedt onder andere een snellere frontside bus (FSB) en ondersteunt PCI Express en DDR2-geheugen. Intel kondigde tevens twee nieuwe technologieën aan in Montecito, die de betrouwbaarheid van de cache en de prestaties verbeteren, respectievelijk bekend onder de codenamen 'Pellston' en 'Foxton'.

Intel lanceerde tijdens IDF ook de Intel Xeon processor 3,2GHz, met een grotere cache van 2Mb. Deze biedt hogere prestaties dan voorgaande Intel Xeon processors. De volgende generatie Intel Xeon processor, met de codenaam 'Nocona', wordt in de eerste helft van dit jaar verwacht. Deze zal beschikbaar komen in een snelheid van 3,6GHz, met een 800 MHz FSB en ondersteuning voor DDR2 geheugen, PCI Express en 64-bit extensies.

Om grote ondernemingen te helpen bij het consolideren van servers en tegelijkertijd de schaalbaarheid te verbeteren, heeft Intel tevens een nieuwe 4 processor server blade onthuld: de Intel Server Compute Blade SBX44. Deze is gebaseerd op de Intel Xeon processor MP en is ontwikkeld in samenwerking met IBM. Voor de snel groeiende MKB-markt heeft Intel de Intel E7210 chipset gelanceerd, die zorgt voor hogere betrouwbaarheid bij instapmodel servers op basis van Pentium 4 processors.

Binnen de enterprisemarkt zorgen nieuwe technologieën, zoals Fully Buffered DIMM (FB-DIMM), DDR2 en PCI Express voor nieuwe kansen. Als voorbeeld hiervan hebben Dell, HP, Intel en NEC versie 2.0 van de Intelligent Platform Management Interface (IPMI) -specificatie aangekondigd. Deze beheerspecificatie maakt beter serverbeheer mogelijk, zorgt voor betere beveiliging en helpt bij het terugdringen van de beheerkosten. Daarnaast hebben tal van leveranciers samen met Intel, Dell en HP het Memory Implementers Forum opgericht, een nieuwe online gemeenschap waar bedrijven informatie over belangrijke nieuwe geheugentechnologieën, zoals DDR2 en FB-DIMM kunnen uitwisselen.

Over IDF
Het Intel Developer Forum (IDF) is het belangrijkste evenement voor hardware- en software-ontwikkelaars. Intel Developer Forums worden het hele jaar door gehouden over de hele wereld en brengen belangrijke spelers in de industrie bij elkaar om de nieuwste technologieën en producten voor PC's, servers, communicatieapparatuur en handheld clients te bespreken. Meer informatie over IDF en Intel-technologie is te vinden op http://developer.intel.com.