Gemeente Apeldoorn

Gemeente en projectontwikkelaars zetten samen schouders onder Van Gelderpark

De gemeente Apeldoorn en ontwikkelaarscombinatie BAM Vastgoed, 3W Vastgoed en Wieap Beheer zetten samen de schouders onder de herontwikkeling van het Van GelderPark aan de Europaweg. De gemeente en de huidige grondeigenaren hebben daartoe vanmiddag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Op het terrein, waar in vroeger tijden de papierindustrie was gevestigd, is ruimte voor de ontwikkeling van een vijftal grotere kantoorgebouwen. Twee van de vijf gebouwen zijn inmiddels gereserveerd voor de ontwikkeling van het hoofdkantoor voor de Politie- en Brandweerregio. Het Van GelderPark maakt deel uit van het project Zuidwestpoort, de meest westelijke entree van de A1 via de Europaweg naar het centrum van de stad. In dit project werken gemeente en private partijen nauw samen. Eerder werden contracten gesloten over de herontwikkeling van de garagelocatie op de hoek Europaweg / Koning Stadhouderlaan (Bemog), de voormalige camping de Veldekster en de zogeheten Norellocatie.

Inmiddels is een stedenbouwkundig ontwerp voor het van GelderPark vervaardigd. Dit ontwerp bevat vijf kantoorgebouwen van elk gemiddel zes tot acht bouwlagen met de koppen gericht naar de Europaweg in een parkachtige setting. Het parkeren is aan het zicht onttrokken en aan de oostzijde ontstaat een nieuwe openbare groenzone waarin een oude beekloop in ere wordt hersteld. In de vandaag gesloten samenwerkingsovereenkomst staan de condities vermeld waaronder de locatie in herontwikkeling zal worden genomen. Evenals bij eerdere overeenkomsten bevat ook dit contract het uitgangspunt dat de gemeente via aan- en verkoop van een aandeel in de locatie een actieve rol kan vervullen in de beoogde herontwikkeling. Hiermee worden middelen gegenereerd die de gemeente vervolgens inzet voor de investeringen in de openbare ruimte van het gebied.

Gemeente en de betrokken marktpartijen zijn van mening dat er door deze vorm van publiek-private samenwerking een win-win situatie ontstaat. De gemeente wordt in de gelegenheid gesteld om de Europaweg en openbare ruimten in het gebied te transformeren tot een hoogwaardige stadsentree. De marktpartijen krijgen de mogelijkheid om op een logische locatie een aantrekkelijk en hoogwaardig vestigingsmilieu voor de markt te realiseren.

Voor het laatst bijgewerkt op: 19-feb-2004 04:10