Gemeente Oosterhout

Nieuwe aanpak om inkomsten en uitgaven in evenwicht te brengen

Oosterhout, 18 februari 2004

Het bestuur van de gemeente Oosterhout staat dit jaar voor de uitdaging om de inkomsten en uitgaven van de gemeente in evenwicht te brengen. Om de gemeentelijke financiën in balans te brengen, zijn bezuinigingen tot een bedrag van ca. 2,5 miljoen onvermijdelijk. Het college komt binnen enkele maanden met een aantal concrete ombuigingsvoorstellen.

Oorzaken tekort

De oorzaak van het tekort moet vooral worden gezocht in een daling van de inkomsten van de gemeente uit het gemeentefonds. Als gevolg van rijksbezuinigingen staat deze uitkering aan gemeenten de komende jaren onder druk. De gemeentelijke uitgaven daarentegen nemen verder toe. Dit heeft te maken met landelijke ontwikkelingen en een toename van de gemeentelijke bijdrage voor bijvoorbeeld het Regionaal Indicatie Orgaan (RIO) en het Leerlingenvervoer.

Uitdaging

Wethouder Gerbrands van financiën spreekt in dit kader over een behoorlijke uitdaging. "In de jaren 1999-2000 is er in het kader van de ombuigingsoperatie Basis in Balans reeds fors bezuinigd. De inkomsten en uitgaven van de gemeente zijn toen nauwkeurig tegen het licht gehouden en we kunnen concluderen dat er niet veel vlees meer op de botten zit", aldus Gerbrands.

(Maatschappelijke) behoeften

De ombuigingsoperatie krijgt daarom een ander karakter dan de operatie in het kader van Basis in Balans. De komende maanden wordt voor alle producten op de Oosterhoutse begroting gekeken hoe de (financiële) lasten en (maatschappelijke) baten zich tot elkaar verhouden. In de begroting wordt voor elk product geld gereserveerd. Het college gaat voor alle producten in beeld brengen of de (financiële) input in verhouding staat tot de resultaten en de maatschappelijke behoeften. Dit is geen gemakkelijke opgave. "Sommige producten lenen zich uitstekend voor een dergelijke benadering omdat duidelijk is wat ze kosten (tijd en geld) en wat het (maatschappelijke) effect is van het product. Voor andere producten is de output minder duidelijk. Dat vraagt om een zorgvuldige weging", aldus Gerbrands.

Procedure

Op korte termijn wordt aan de raad gevraagd het college opdracht te geven tot het uitvoeren van deze ombuigingsoperatie en het vaststellen van een aantal uitgangspunten voor de operatie. In de perspectiefnota 2005 staan de ombuigingsvoorstellen van het college centraal. De gemeenteraad bespreekt de perspectiefnota in zijn vergadering van juni 2004.

11/3/2004